Miljardärerna minskar i Nvidia – satsar istället på dessa två aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Miljardärerna minskar i Nvidia – satsar istället på dessa två aktier

Miljardärerna

Under de senaste tre decennierna har investerare stått inför en ström av potentiella "next big thing"-investeringar. Även om ingenting har överträffat internet i termer av potential att förändra världen, kan artificiell intelligens (AI) vara den teknik som utmanar denna position.

Trots detta har flera framstående miljardärer nyligen minskat sina aktieinnehav i Nvidia, som har varit en av de största vinnarna i början på denna AI-revolution, och istället har dom framförallt ökat sina investeringar i två konkurrerande företag.

  • Åtta framstående miljardärer minskade sina aktieinnehav i Nvidia under fjärde kvartalet.
  • Samtidigt ökade fyra miljardärer sina aktieinnehav i Advanced Micro Devices och fem miljardärer ökade sina aktieinnehav i Intel.
  • Nvidia står inför flera utmaningar, inklusive ökad konkurrens och minskad "pricing power".

AI:s påverkan på världen och ekonomin

I en rapport från PwC förra året, uppskattades det att AI skulle kunna tillföra nästan 16 biljoner dollar till den globala ekonomin fram till årtiondets slut. Om denna prognos ligger nära sanningen, har AI-aktier potential att skjuta i höjden.

Nvidia har hittills varit en av de största vinnarna i AI-revolutionen, tack vare sina grafikprocessorer (GPU:er) som har blivit en viktig komponent för företag som vill utnyttja kraften i AI.

Miljardärer minskar sina aktieinnehav i Nvidia

Men trots Nvidias framgångar har flera framstående miljardärer minskat sina aktieinnehav i företaget under det fjärde kvartalet. Detta inkluderar bland annat Israel Englander från Millennium Management, Jeff Yass från Susquehanna International, Steven Cohen från Point72 Asset Management och David Tepper från Appaloosa Management som tillsammans med fyra andra stora investerare sålt 4 576 156st aktier i Nvidia rapporterar Yahoo Finance.

Nvidia står inför ökade utmaningar

Nvidia står inför flera utmaningar framöver. Deras prissättningsstyrka kommer troligen att minska i och med att företaget ökar sin produktion av AI-fokuserade GPU:er och möter ökad konkurrens.

Dessutom utvecklar fyra av Nvidias största kunder - Microsoft, Meta Platforms, Amazon och Alphabet - egna AI-chip för sina datacenter, vilket kan leda till förlorade eller minskade nettoförsäljningar för Nvidia.

Miljardärer ökar sina aktieinnehav i AMD och Intel

Samtidigt som dessa miljardärer minskar sina aktieinnehav i Nvidia, har de ökat sina investeringar i konkurrerande företag som Advanced Micro Devices (AMD) där fyra av dessa stora spelare ökat sina innehav med totalt 8 837 698st aktier och i Intel kan vi se ökade positioner med totalt 4 538 631st aktier av fyra andra av dessa investerare.

AMD har lockat investerare med sin MI300X AI-GPU, som förväntas konkurrera med Nvidias H100. Intel, å andra sidan, har introducerat sin nya Gaudi 3, ett verktyg som kommer att driva storskaliga företags AI-lösningar, och har dessutom utvecklat en version av produkten som kan exporteras till Kina, vilket varken Nvidia eller AMD har lyckats med ännu.

Hos Börskollen fortsätter vi att följa utvecklingen i AI-sektorn och kommer att hålla er läsare uppdaterade om de senaste trenderna och investeringsmöjligheterna inom området.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt