Minecraft växer – "större än någonsin"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Minecraft växer – "större än någonsin"

Minecraft

"Minecraft" har sålt i hisnande 300 miljoner exemplar. Att fortsätta uppdatera den 15-åriga spelsuccén på 20 olika plattformar är krävande. Ändå vill de svenska skaparna på Mojang inte göra en uppföljare.

I tegelpalatset Münchenbryggeriet i centrala Stockholm sprider sig Mojangs kontorslokaler över flera våningar. Kantiga gosedjur varvas med priser från Sony och Microsoft, som hyllar bolagets försäljningsframgångar.

– Vi har kläder, vi har mjukisdjur, vi har en film som kommer nästa år. Men grunden och kärnan i Mojang är det här spelet som firar 15 år i år, säger Åsa Bredin, studiochef.

Kringprodukterna har blivit en allt viktigare inkomstkälla. I ett rum några våningar upp gömmer sig ännu inte släppta Legoset, leksaker och prylar som är på väg ut på marknaden om de klarar Mojangs kvalitetsgranskning.

– Vi har dubblat den businessen bara de senaste två åren. Så det finns definitivt en efterfrågan.

"Större än någonsin"

Även själva spelet fortsätter att leverera. 300 miljoner exemplar har sålts genom åren. När kreativt ansvarige Jens Bergensten började på Mojang 2011 trodde man att spelet nått sin topp, då 700 000 exemplar.

– Även om "Minecraft" kan ha ramlat ur nyhetsflödet lite är det större än någonsin. Det händer saker hela tiden och spelarna fortsätter att överraska oss, säger han.

En del av koden är också mer än 15 år gammal, och att finnas på en lång rad plattformar är tekniskt komplicerat.

– Vi har ju väldigt höga kvalitetskrav på oss själva. Och det är bra. Men det är ju också en anledning till att det ibland kan det kännas lite långsamt, säger Anges Larsson, chef för "Minecraft".

Ingen uppföljare

Genom åren har en regelrätt uppföljare diskuterats, både bland spelare och internt. Agnes Larsson säger att man inte vill svika publiken som knåpat på sina världar i många år. De ska kunna lita på att "Minecraft" finns kvar.

– Jag ser "Minecraft 2" som ett bra tankexperiment. Om vi skulle göra en uppföljare, vad vill vi ha i den som skulle göra det värt? Och i stället för att göra en uppföljare, kan vi ta de sakerna och lägga in i vad vi har i dag? säger Bergensten.

I stället har Mojang de senaste åren släppt avknoppningar, grottutforskaren "Minecraft: Dungeons" 2020 och actionstrategititeln "Legends" 2023. Fler är på gång, men närmast väntar Hollywoodfilmen. Inspelningarna på Nya Zeeland avslutades precis.

– Vi hoppas att det ska leda till att spelare som inte spelat så länge känner "Just det, jag älskar ju 'Minecraft', jag vill komma tillbaka och spela igen", säger Jens Bergensten.

Fakta: Mojang

Svenska Mojang grundades 2009 av Markus "Notch" Persson , samma år som "Minecraft" släpptes i en tidig utgåva. 2014 köptes studion upp av amerikanska Microsoft.

Med 300 miljoner sålda exemplar beskrivs "Minecraft" som världens kanske bäst säljande spel, möjligtvis klått av "Tetris", beroende på hur man ser på det. "Minecraft" finns också i en gratisvariant i Kina.

Mojang har även släppt två mindre kända spel, "Caller's bane" (2014) och "Crown and council" (2016), förutom avknoppningarna "Minecraft: Dungeons" (2020) och "Minecraft legends" (2023). Nästa år kommer en Hollywoodfilm med Jack Black ("School of rock") och Jason Momoa ("Aquaman"), regisserad av Jared Hess ("Napoleon dynamite").

Mojang har hundratals anställda i Stockholm, och har även kontor i amerikanska Redmond.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Sony

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt