Ministern om höjd pensionsålder: "Win, win, win"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ministern om höjd pensionsålder: "Win, win, win"

Ministern

Att fler jobbar längre har bara vinnare, tycker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). – Det finns inga förlorare här, detta är ju verkligen win, win, win. LO menar att uttalandet är "absurt".

I fjol ökade snittåldern kraftigt för när svensken plockar ut sin allmänna pension – inte så konstigt kanske när möjligheten att plocka ut den höjts med ett år.

– De åtgärder vi har vidtagit har verkligen haft effekt, säger hon.

Trappan höjs 2026

Om detta finns en bred förankring bland riksdagens partier, i den så kallade pensionsgruppen. Från 2026 höjs trappan ytterligare. Då måste man ha fyllt 64 innan den statliga pensionen kan plockas ut. Och det är fullt rimligt när medellivslängden ökar, annars räcker inte pengarna till en skälig pension, är bakgrunden.

Anna Tenje ser bara vinnare på att fler jobbar längre.

– För både samhället, arbetsgivare, den enskilde. Och givetvis då att pensionssystemet som sådant också blir starkare och mer hållbart, säger Anna Tenje.

"Mest absurda jag hört"

Men en sak är när den genomsnittlige svensken börjar plocka ut pension – den högre pensionsåldern gäller inte alla. Många med tunga yrken orkar inte jobba till 66 år, den nya genomsnittliga pensionsåldern, de kan ha slutat långt tidigare.

Att det därför bara finns vinnare när pensionsåldern höjs är absurt, menar LO.

– Att i nästan 50 år stå ute i kylan och jobba på ett bygge eller att lyfta flera ton varje dag – kroppen tar slut. Att det bara finns fördelar är bland det mest absurda jag hört, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

"Inga maskiner"

Ministern pekar här på arbetsgivarnas ansvar, att förbättra arbetsmiljön, och bli mer flexibel med arbetsuppgifter för dem som blir äldre.

– Att nyttja den seniora arbetskraften på ett sådant sätt att man kan fortsätta arbeta trots att man haft ett långt arbetsliv bakom sig, säger Anna Tenje.

Det där riskerar att bli fina ord. Och det bygger ju på att arbetsgivarna är med på vagnen. Och de kanske inte alltid sköter sig.

– Helt rätt. Detta kräver ju ett stort och engagerat arbete från arbetsgivaren.

Även om arbetsmiljön ytterst är arbetsgivarens ansvar är det viktigt att staten ser till att stötta upp här, menar Torbjörn Johansson. Och ska människor klara av att jobba längre krävs konkreta förändringar, exempelvis kortad arbetstid.

– Så att man kan hålla längre. Vi är inga maskiner, och även maskiner går sönder för den delen, säger han.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt