Minuspriser på el gör elbilsägare till vinnare – men solcellsägare till förlorare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Minuspriser på el gör elbilsägare till vinnare – men solcellsägare till förlorare

Minuspriser

Sommar och sol gör att priserna på el dyker. De senaste veckorna har det blivit vanligare med minuspriser på el, vilket gör att elbilsägare vissa tider får betalt för elen och bara betalar elnätsavgift och skatt. Solcellsägare däremot möter utmaningar när de säljer el under dessa tider.

  • Elbilsägare kan få betalt för att ladda bilen vid minuspriser.
  • Solcellsägare kan förlora pengar vid minuspriser.
  • Minuspriserna väntas fortsätta under hela sommaren.

Fördelar för elbilsägare

Minuspriser på el, som har blivit allt vanligare mitt på dagen när solen skiner som mest, innebär stora fördelar för elbilsägare, skriver bilsajten Carup. Enligt Eunice Aguilar, PR-chef på Tibber, är det fördelaktigt att ladda elbilen under dessa negativa timmar. Under söndagen var det minuspris på el i Sverige mellan klockan 10 och 18, med ett minimum av minus 16,5 öre per kWh mellan klockan 14 och 16. Det innebär alltså att elbilsägare kan få betalt för att förbruka el vid dessa tider.

Trots detta tillkommer fortfarande skatt, moms och elnätsavgift, vilket gör att den faktiska kostnaden för elen ligger på cirka 60 öre per kWh. För de mest energieffektiva elbilarna betyder detta att milkostnaden kan stanna på ungefär en krona.

Enligt NU.se som också uppmärksammar situationen kan vi vänta oss att minuspriserna stannar kvar under hela sommaren, då solen skiner.

Utmaningar för solcellsägare

För solcellsägare är situationen mer utmanande. När solenergin genererar mycket el och priserna är negativa, kan det påverka nettot negativt. Enligt Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia, kan vi förvänta oss att minuspriserna fortsätter under hela sommaren på grund av en kombination av stark sol, vårflod och blåsiga förhållanden. Detta innebär att de som säljer el från sina solceller kan få mindre betalt, eller till och med behöva betala till elbolagen vid mycket negativa priser.

Nelson Sommerfeldt, forskare inom energiteknik på KTH, säger till NU.se att de ekonomiska konsekvenserna för solcellsägare är osäkra och att det kan ta längre tid att räkna hem investeringen i solceller. "Det är för tidigt att säga vilken påverkan det här kommer att ha på längre sikt, men det är något att se upp för," säger Sommerfeldt.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta rapportera om hur dessa förändringar påverkar både elbilsägare och solcellsägare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt