Motång för Teslas fabriksbygge – röstas ner av lokalbefolkningen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Motång för Teslas fabriksbygge – röstas ner av lokalbefolkningen

Motång

Invånarna i Grünheide, nära Berlin, har i en icke-bindande folkomröstning avvisat planerna på att utöka den lokala Tesla-fabriken, enligt den tidningen RBB. Trots betydande sysselsättning och planer på att öka produktionskapaciteten, står Tesla inför lokalt motstånd mot sina investeringar.

  • Över 65% av de mer än 5 000 deltagarna i folkomröstningen röstade "nej" till Teslas planer på att utöka fabriksområdet.
  • Det lokala motståndet mot Teslas expansion har ökat under det gångna året, vilket kan hota flera viktiga infrastrukturprojekt i området.
  • En medborgarinitiativ mot expansionen har kritiserat Teslas höga vattenanvändning och skövling av skog.

Grünheides borgmästare, Arne Christiani, uttryckte sin besvikelse över invånarnas beslut. Han påpekade att den allmänna stämningen kring Tesla-fabriken har försämrats under det senaste året, vilket kan äventyra flera viktiga infrastrukturprojekt i den lilla staden i utkanten av den tyska huvudstaden.

Planerna behöver omprövas

Christiani menade att omröstningsresultatet indikerar att det nuvarande utvecklingsplanen inte kan antas i dess nuvarande form och behöver diskuteras vid ett kommande kommunfullmäktige i mars.

Jörg Steinbach, ekonomiminister i Brandenburg, där Grünheide ligger, påstod att omröstningen bör tas på allvar och användas som en möjlighet att försona invånarnas krav med biltillverkarens utvecklingsplaner.

Detta rapporterar CleanEnergyWire om.

Lokalt motstånd mot Teslas expansion

Ett medborgarinitiativ mot expansionen har hävdat att Teslas höga vattenförbrukning och skövling av mer skog är skäl till att motsätta sig planerna.

"Nej-rösterna visar att det här är slutet på odemokratiska undantagsregler och den skandalösa ignoreringen av överträdda miljö- och arbetsregler," sa kampanjaktivisten Lou Winters.

Amerikanska Tesla, en stor arbetsgivare i regionen, har tampats med lokalt motstånd mot sina investeringar sedan tidigt skede. Företaget anställer för närvarande cirka 12 500 personer på sin tyska fabrik och planerar att öka sin produktionskapacitet från cirka 300 000 idag till en miljon bilar per år.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt