Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

När

När kommer kryptovalutan att bli den primära valutan?

Det är en oerhört bra fråga. Kommer den ens att bli det? Det finns fortfarande stor osäkerhet kring detta. Som helhet har den stor potential att växa och bli större än vad den redan är, men det finns många hinder som den måste lyckas ta sig förbi för att etablera sig som den primära valutan i samhället.

Riksbankerna och myndigheterna runt om i världen kommer förmodligen inte att släppa sina fiatvalutor i det första taget, men om folket talar och säger att de vill ha ett nytt monetärt system kommer det onekligen att bli en tuff kamp för fiatvalutan.

Kommer kryptovalutan att kunna ta över som det primära monetära systemet?

Nedanstående är exempel på anledningar för varför så kan komma att bli fallet:

●     Det finns en misstro mot det traditionella bankväsendet. Sedan finanskrisen 2008/2009 är misstron mot bankerna och fiatvalutan större än någonsin. Det var efter detta som kryptovalutan verkligen slog igenom när Bitcoin lanserades, och numera vill allt fler människor ta sig bort från de traditionella system som påverkas av riksbank och regering.

●     Teknologin är smartare. Kryptovalutan är en banbrytande teknik som är betydligt smartare än fiatvalutan. Här krävs inga mellanhänder som verifierar transaktioner, och det krävs heller inga banker som håller valutan. Kryptovalutan är istället decentraliserad och drivs av dess användare, något som för många är väldigt attraktivt. Om du vill börja din kryptoresa är Bitcoin Up är ett bra ställe att börja, eftersom du kommer att anslutas till en pålitlig mäklare efter din registrering.

●     Det är billigare. Vid stora överföringar eller många transaktioner kommer avgifterna att dra iväg om du använder det traditionella systemet, inte minst vid utlandsbetalningar. De flesta kryptovalutor är betydligt billigare, inte minst när det gäller stora belopp.

Några viktiga motargument:

●     En viss typ av insyn och reglering är positiv. Det är svårt för myndigheter att få tillräckligt stor insyn i en kryptovaluta för att garantera dess säkerhet. Det är därför cyberkriminella använder detta till sin fördel. Huruvida det går att få kryptovalutan att bli lika säker som den traditionella fiatvalutan är svårt att avgöra (det går att argumentera för att den redan är det), men en viss insyn och reglering kan faktiskt vara positivt.

●     Det öppnar upp dörren för kriminalitet. Just nu möjliggör kryptovalutan för kriminellt beteende. Den används för att genomföra hemliga transaktioner, och det är enklare för hackare att stjäla kryptovaluta än fiatvaluta. Utöver detta används även kryptovaluta vid olika typer av bedrägerier, något som är möjligt tack vare att människor inte riktigt vet hur de ska hantera den på ett säkert sätt.

Vilken kryptovaluta har störst chans att bli den primära valutan i framtiden?


Om vi leker med tanken och säger att en kryptovaluta kommer att ta över som det primära monetära systemet i framtiden, finns det ett flertal alternativ som skulle kunna ta denna plats. Nedanstående valutor är endast exempel:

Bitcoin

Bitcoin är för närvarande den största kryptovalutan, och har varit det sedan den lanserades 2009. Den har visat sig vara ett alternativ att räkna med, vilket gör att vi inte får räkna bort den när det gäller framtidens valutor.

Men kommer den att vara störst? Det är en bra fråga som i skrivande stund är omöjlig att besvara, men sannolikheten är förmodligen hög för att den åtminstone ska finnas kvar och vara ett hett alternativ.

Cardano

Den här kryptovalutan lanserades 2017, och har sedan dess blivit den tredje största kryptovalutan enligt börsvärde. Den skiljer sig en aning från andra alternativ, och det faktum att den satsar mycket på gröna och hållbara metoder gör den till ett hett alternativ i framtidens samhälle.

En valuta som ännu inte har lanserats

Det är fullt möjligt att framtidens största kryptovaluta inte ens har lanserats. Med tanke på att topp-tio-listan innehåller ett flertal alternativ som endast har några år på nacken, vore det löjligt att utesluta att samtliga av framtidens valutor redan har skapats. Tekniken blir bättre för varje dag som går, något som nya valutor kan använda till sin fördel.

Kom ihåg att handel med kryptovalutor är förenat med risker. Priset kan både sjunka och stiga. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora delar av eller hela ditt investerade kapital. Var försiktig, och se till att du skyddar dig genom att inte handla för mer pengar än du har råd att förlora. Skaffa även en säker kryptoplånbok.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt