Nyhet

När

När kommer kryptovalutan att bli den primära valutan?

Det är en oerhört bra fråga. Kommer den ens att bli det? Det finns fortfarande stor osäkerhet kring detta. Som helhet har den stor potential att växa och bli större än vad den redan är, men det finns många hinder som den måste lyckas ta sig förbi för att etablera sig som den primära valutan i samhället.

Riksbankerna och myndigheterna runt om i världen kommer förmodligen inte att släppa sina fiatvalutor i det första taget, men om folket talar och säger att de vill ha ett nytt monetärt system kommer det onekligen att bli en tuff kamp för fiatvalutan.

Kommer kryptovalutan att kunna ta över som det primära monetära systemet?

Nedanstående är exempel på anledningar för varför så kan komma att bli fallet:

●     Det finns en misstro mot det traditionella bankväsendet. Sedan finanskrisen 2008/2009 är misstron mot bankerna och fiatvalutan större än någonsin. Det var efter detta som kryptovalutan verkligen slog igenom när Bitcoin lanserades, och numera vill allt fler människor ta sig bort från de traditionella system som påverkas av riksbank och regering.

●     Teknologin är smartare. Kryptovalutan är en banbrytande teknik som är betydligt smartare än fiatvalutan. Här krävs inga mellanhänder som verifierar transaktioner, och det krävs heller inga banker som håller valutan. Kryptovalutan är istället decentraliserad och drivs av dess användare, något som för många är väldigt attraktivt. Om du vill börja din kryptoresa är Bitcoin Up är ett bra ställe att börja, eftersom du kommer att anslutas till en pålitlig mäklare efter din registrering.

●     Det är billigare. Vid stora överföringar eller många transaktioner kommer avgifterna att dra iväg om du använder det traditionella systemet, inte minst vid utlandsbetalningar. De flesta kryptovalutor är betydligt billigare, inte minst när det gäller stora belopp.

Några viktiga motargument:

●     En viss typ av insyn och reglering är positiv. Det är svårt för myndigheter att få tillräckligt stor insyn i en kryptovaluta för att garantera dess säkerhet. Det är därför cyberkriminella använder detta till sin fördel. Huruvida det går att få kryptovalutan att bli lika säker som den traditionella fiatvalutan är svårt att avgöra (det går att argumentera för att den redan är det), men en viss insyn och reglering kan faktiskt vara positivt.

●     Det öppnar upp dörren för kriminalitet. Just nu möjliggör kryptovalutan för kriminellt beteende. Den används för att genomföra hemliga transaktioner, och det är enklare för hackare att stjäla kryptovaluta än fiatvaluta. Utöver detta används även kryptovaluta vid olika typer av bedrägerier, något som är möjligt tack vare att människor inte riktigt vet hur de ska hantera den på ett säkert sätt.

Vilken kryptovaluta har störst chans att bli den primära valutan i framtiden?


Om vi leker med tanken och säger att en kryptovaluta kommer att ta över som det primära monetära systemet i framtiden, finns det ett flertal alternativ som skulle kunna ta denna plats. Nedanstående valutor är endast exempel:

Bitcoin

Bitcoin är för närvarande den största kryptovalutan, och har varit det sedan den lanserades 2009. Den har visat sig vara ett alternativ att räkna med, vilket gör att vi inte får räkna bort den när det gäller framtidens valutor.

Men kommer den att vara störst? Det är en bra fråga som i skrivande stund är omöjlig att besvara, men sannolikheten är förmodligen hög för att den åtminstone ska finnas kvar och vara ett hett alternativ.

Cardano

Den här kryptovalutan lanserades 2017, och har sedan dess blivit den tredje största kryptovalutan enligt börsvärde. Den skiljer sig en aning från andra alternativ, och det faktum att den satsar mycket på gröna och hållbara metoder gör den till ett hett alternativ i framtidens samhälle.

En valuta som ännu inte har lanserats

Det är fullt möjligt att framtidens största kryptovaluta inte ens har lanserats. Med tanke på att topp-tio-listan innehåller ett flertal alternativ som endast har några år på nacken, vore det löjligt att utesluta att samtliga av framtidens valutor redan har skapats. Tekniken blir bättre för varje dag som går, något som nya valutor kan använda till sin fördel.

Kom ihåg att handel med kryptovalutor är förenat med risker. Priset kan både sjunka och stiga. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora delar av eller hela ditt investerade kapital. Var försiktig, och se till att du skyddar dig genom att inte handla för mer pengar än du har råd att förlora. Skaffa även en säker kryptoplånbok.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt