Nästa vinnare på AI-boomen – elektronikjätten går som tåget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Nästa vinnare på AI-boomen – elektronikjätten går som tåget

Nästa

Samsung Electronics har rapporterat en oväntat hög vinstprognos för andra kvartalet 2024. Den starka efterfrågan på AI-relaterade produkter har varit en avgörande faktor för teknikjättens resultat. Samsung har satsat stort på generativ AI vilket avspeglas i deras senaste smartphones.

  • Samsung förväntar sig en vinstökning på 1 452% för andra kvartalet 2024.
  • Aktiekursen steg med så mycket som 2,24% på fredagen.
  • Den starka efterfrågan på AI-produkter driver vinsten.

Enligt nyhetskanalen CNBC nådde sydkoreanska Samsung Electronics aktiekurs sin högsta nivå sedan januari 2021 efter att bolaget offentliggjort en vinstprognos för andra kvartalet 2024 som överträffade förväntningarna. Som en reaktion på prognosen steg aktien med så mycket som 2,24 procent, med en toppnotering på 86 500 koreanska won (ungefär 62,73 USD).

Stark vinstökning

Samsung förväntar sig att rörelsevinsten för perioden april till juni kommer att uppgå till cirka 10,4 biljoner won (ungefär 7,54 miljarder USD), en ökning med hela 1 452 procent jämfört med samma period föregående år. Denna prognos överträffade marknadens förväntningar, som låg på 8,51 biljoner won enligt LSEG-data.

AI och minnespriser driver vinsten

Enligt SK Kim, verkställande direktör på Daiwa Capital Markets, är den överraskande vinsten främst driven av höjda minnespriser. Efterfrågan på AI-relaterade produkter har varit en avgörande faktor för Samsungs starka resultat. Företaget har satsat stort på generativ AI, vilket bland annat återspeglas i deras senaste smartphone, Galaxy S24 Ultra.

Trots framgångarna inom AI har Samsung dock stött på utmaningar inom produktionen av avancerade HBM-chips (high-bandwidth memory), som är viktiga för AI-kretsar. Samsung har ännu inte kvalificerat sig som leverantör av HBM-chips till Nvidia, men tester med flera partners pågår.

Framtida utsikter

Vi på Börskollen ser fram emot att följa Samsungs fortsatta utveckling, särskilt med tanke på den starka efterfrågan på AI-teknologi som driver företagets vinster. Samsung förväntas släppa mer detaljerade resultat för andra kvartalet senare denna månad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt