Ny nätmäklare utmanar de stora aktörerna – Därför är courtagefritt framtiden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Ny nätmäklare utmanar de stora aktörerna – Därför är courtagefritt framtiden

Ny

De stora nätmäklarna positionerade sig med budskapet om att vara utmanare till de traditionella bankerna och att de skulle ha en bra prisbild för sina kunder. Idag ser marknaden annorlunda ut, de etablerade mäklarnas prissättning är komplicerad och de matchar ofta varandras courtageklasser och prissättning för handel.

På den svenska marknaden finns det flera utmanare som vill förenkla och sänka trösklarna för att investera. Aktier och fonder är idag lättillgängliga att investera i, men att förstå prisbilden för att handla är inte alltid lika lätt och konsumenter vet kanske inte alltid vad de egentligen betalar. För att ta reda på det så måste konsumenten spendera tid och energi på att analysera transaktionsstorlekar, courtageklasser, prissättningsskillnader mellan olika marknader och valutaväxlingsavgifter.

Emma Ödqvist, Sverigechefen för Freetrade, en av utmanarna till de etablerade spelarna,  menar att:

Det oligopol som de stora nätmäklarna numera utgör är inte till fördel för kunden. Till och med vi som arbetar med detta dagligen får spendera tid i kalkylark för att förstå hur deras courtageklasser fungerar i praktiken och hur de påverkar kunderna.

Jag är högst övertygad om att alla som investerar är intresserade av att maximera sin avkastning och investera på smartast möjliga sätt. Som ett exempel, köper du amerikanska aktier för 10 000 kr så kostar det 50 kr hos våra konkurrenter inklusive courtage och valutaväxlingsavgifter, hos oss kostar samma affär 15 kr. Lyckade investeringar handlar om att investera på lång sikt, och gärna att sprida marknadsrisken genom att exempelvis investera varje månad. På 10 års sikt så kan prisskillnaden göra ett stort avtryck.

Utöver det så påverkar de gamla prismodellerna kundernas möjligheter till diversifiering av sin portfölj, vilket är viktigt inte minst på en turbulent marknad, i och med att det blir en högre procentuell kostnad att investera mindre belopp, och en väldiversifierad portfölj kan bli svår att sätta ihop till en rimlig kostnad. Vi menar att mäklarens prismodell inte negativt ska påverka kundens möjlighet att diversifiera och sprida risk.”

Emma Ödqvist, Sverigechefen för Freetrade

Höga avgifter kan begränsa kundens möjlighet att diversifiera sin portfölj. Om man måste betala höga avgifter varje gång man köper eller säljer en aktie kan man bli avskräckt från att diversifiera sin portfölj tillräckligt, och väljer man ändå att göra det så påverkas avkastningen negativt. För att nå sin önskade risknivå och maximera chansen till god avkastning kan det vara avgörande att ha en väldiversifierad portfölj. Låga avgifter gör det enklare för investerare att hålla sig till sin investeringsstrategi på lång sikt.

Genom att välja nätmäklare med låga avgifter kan konsumenterna påverka prisbilden för aktiehandel. Skulle de etablerade nätmäklarnas kunder flytta hela eller delar av sina portföljer till utmanare med tydligare, och i många fall lägre, prisbild så ökar pressen på att erbjuda bra priser i en förståelig modell även för dem.

Freetrade är en nätmäklare som har 1,5 miljoner kunder globalt och erbjuder sina kunder handel i aktier och börshandlade fonder, ETF:er. Freetrade positionerar sig som  nätmäklaren med fokus på att erbjuda kunderna låga handelskostnader och fraktionshandel.

Fakta om Freetrade

  • Freetrade Europa är ett svenskt bolag som regleras av Finansinspektionen
  • Freetrade grundades 2018 i Storbritannien
  • Freetrade har 1,5 miljoner kunder globalt
  • Freetrade har alltid courtagefri handel


Investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Andra avgifter kan tillkomma.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt