Nato pumpar in 11 miljarder kronor i AI – här är bolagen som får pengar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Nato pumpar in 11 miljarder kronor i AI – här är bolagen som får pengar

Nato

En grupp av Nato-allierade har offentliggjort de första företagen som tilldelas medel från en innovationsfond på en miljard euro, motsvarande drygt 11 miljarder kronor. Fonden, som lanserades efter Rysslands invasion av Ukraina, syftar till att stärka alliansens försvar genom investeringar i avancerad teknologi. 24 av Nato:s 32 medlemsländer, däribland Sverige, stödjer satsningen.

  • NATO:s innovationsfond investerar i fyra europeiska teknikföretag.
  • Fokusområden inkluderar AI, obemannade robotar och rymdteknologi.
  • Fonden samarbetar med flera riskkapitalbolag för ytterligare investeringar.

Enligt Reuters har NATO:s innovationsfond (NIF) investerat direkt i fyra europeiska teknikföretag. Dessa investeringar är en del av en större strategi för att hantera utmaningar inom försvar, säkerhet och resiliens.

Strategiska teknikområden

Fonden har allokerat medel till Fractile, ett London-baserat företag som utvecklar datorkretsar för att påskynda stora språkmodeller som de som driver ChatGPT. Dessutom har medel tilldelats ARX Robotics i Tyskland, som designar obemannade robotar för uppgifter som sträcker sig från tung lyftning till övervakning.

De andra två startup-företagen är brittiska iCOMAT, som tillverkar lättare material för fordon, och Space Forge från Wales, som utnyttjar rymdens förhållanden såsom mikrogravitation och vakuum för att tillverka halvledare i omloppsbana.

Partnerskap för djupteknologi

Fonden har även ingått partnerskap med flera riskkapitalbolag, inklusive Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital och Vsquared Ventures, för att stödja ytterligare investeringar i djupteknologi på kontinenten. Enligt Andrea Traversone, fondens managing partner, är tillgången till strategiska teknologier avgörande för att säkra en säker och välmående framtid för alliansens en miljard medborgare.

Vi på Börskollen ser fram emot att följa utvecklingen av dessa investeringar och hur de kan påverka både teknologisektorn och säkerheten i NATO:s medlemsländer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt