Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket varnar för miljöpåverkan från LKAB

Naturvårdsverket har informerat regeringen om att LKAB:s föreslagna järnsvampsverk kan ha en betydande inverkan på miljön. Ärendet har nu hamnat på näringsminister Ebba Buschs bord, enligt Dagens Industri. Projektet har mött mycket debatt på grund av de stora mängder elektricitet det kommer att behöva.

Problemet ligger i de betydande utsläppen till luft och vatten som kommer att resultera från projektet, enligt Naturvårdsverket. Myndigheten har varnat för att dessa utsläpp kan påverka Sveriges förmåga att uppfylla EU:s direktiv för luftföroreningar.

Elintensivt projekt väcker oro

Järnsvampsverkets planerade drift kommer att kräva stora mängder el, vilket har lett till flera diskussioner. Denna aspekt av projektet har lyfts fram som en potentiell miljöbov, då behovet av el kan leda till ökad användning av fossila bränslen och därmed högre utsläpp.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Regeringens nästa steg

Det är nu upp till näringsminister Ebba Busch att hantera det komplicerade ärendet. Hon kommer att behöva väga fördelarna med projektet, som potentiellt kan ge ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen, mot dess miljömässiga konsekvenser. Detta kommer sannolikt att bli en delikat balansgång, där regeringen måste hitta en lösning som tillgodoser både miljöskydd och ekonomisk utveckling.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.