Norska vätgasbolaget planerar att dela upp företaget i två oberoende divisioner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Norska vätgasbolaget planerar att dela upp företaget i två oberoende divisioner

Norska

Norska vätgasbolaget Nel överväger att dela upp företaget i två separata enheter. Styrelsen anser att de två divisionerna, Fueling och Electrolyser, skulle ha större framgång om de agerade oberoende av varandra. Målet är att varje enhet ska bli ledande på sin respektive marknad.

  • Nel överväger att skapa två separata bolag från sina nuvarande divisioner, Fueling och Electrolyser.
  • Bolaget har upptäckt begränsade synergier mellan divisionerna och tror att de skulle gynnas av att agera oberoende.
  • Nel planerar att dela ut aktierna i den nya divisionen till befintliga aktieägare och notera aktierna på den norska börsen.

Nel har insett att samverkan mellan Fueling- och Electrolyser-divisionerna inte har varit optimal. "Vi har sett begränsade synergier mellan Fueling- och Electrolyser-divisionerna och tror att varje verksamhet kommer att vara bättre positionerad för att bli marknadsledande inom sina respektive områden genom att verka självständigt", säger Nels vd Håkon Volldal.

Strategiska åtgärder för divisionerna

Tidigare 2022 meddelade Nel att företaget planerade strategiska åtgärder för sina divisioner. En av dessa åtgärder är nu att dela upp företaget. Målet är att knoppa av divisionen som en sakutdelning till befintliga aktieägare i Nel och ansöka om notering av aktierna på en reglerad marknad i Norge.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Framtidens marknadsdrivkrafter

Enligt Volldal är marknadsdrivkrafterna för elektrolysörer och vätgastankstationer starka. "Vi anser att två oberoende och fokuserade företag representerar den struktur som maximerar sannolikheten för framgång för varje verksamhet och därmed långsiktigt aktieägarvärde", säger han.

Om NEL

NEL är ett bolag från Norge och listat på Oslo Bors. Bolaget verkar inom sektorn Kraftförsörjning och aktien har 10128st ägare hos Avanza samt 24352st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

NEL är verksamma inom energisektorn. Störst inriktning sker mot vätgas, där bolaget levererar lösningar för produktion, lagring och distribution av vätgas från förnybar energi. Kunderna återfinns inom energi-, gas- samt industrisektorn. En majoritet av lösningarna utgår ifrån egenutvecklad bränslecellsteknik och som komponenter i elbilar. NEL står för ”Norwegian Elektrolys”. Bolaget grundades ursprungligen 1927 och har sitt huvudkontor i Oslo.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NEL

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien NEL

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt