Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Notering

Notering Rusta – teckna? 4 affärstidningar och populära bloggare säger sitt om IPO:n

Lågprisvaruhuskedjan Rusta gör en IPO på Stockholmsbörsen med beräknad första handelsdag den 19 oktober. Börskollen sammanställer vad analytikerna ger för rekommendationer inför noteringen – samt vad ett antal populära bloggare tycker!

Först – vilka är Rusta?

Rusta AB är ett svenskt detaljhandelsföretag, grundat i Uppsala 1986 av Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell, som erbjuder hem- och fritidsprodukter. Konceptet bygger på enkla inköpsprocesser utan dyra mellanhänder, ett brett sortiment, stora volymer och effektiv logistik. Kedjan har nära 200 varuhus i Sverige, Norge, Tyskland och Finland samt växande e-handel.

Om noteringen

Första dag för handel väntas bli den 19 oktober och prisintervallet för erbjudandet förväntas landa i intervallet 43-50 kronor, vilket motsvarar en värdering om 6,5-7,6 miljarder kronor.

Det slutgiltiga priset kommer att presenteras omkring den 19 oktober. Erbjudandet omfattar upp till 45,5 miljoner befintliga aktier, vilket motsvarar 30 procent av det totala antalet aktier. Därutöver finns en övertilldelningsoption som motsvarar 15 procent av det totala antalet aktier.

Aktierna som står till förfogande säljs av bland annat av ägarfamiljerna Forsgren och Forssell. Rusta avser inte att anskaffa något kapital i samband med noteringen.

En börsnotering är ett naturligt nästa steg för oss mot att på lång sikt bli den ledande och mest betrodda lågprisaktören i Europa. Jag ser fram emot att fortsätta bygga verksamheten som ett noterat bolag, tillsammans med alla våra medarbetare", kommenterar vd Göran Westerberg.

Anmälningsperioden för att förvärva aktier i erbjudandet förväntas bli 10-18 oktober.

Teckna eller inte? Så säger analytikerna

Erbjudandet blev fulltecknat så fort boken öppnades, så intresse finns onekligen bland institutioner.

Di: Teckna i Rusta och var beredda på att sälja aktien snabbt

Dagens industri ger rådet att teckna i lågpriskedjan Rustas börsnotering men också vara vaksamma på att snabbt sälja aktien eftersom den kan nå riktkursen illa kvickt. “Var beredd att sälja snabbt - kanske redan första handelsdagen”, skriver tidningen.

Di anser att prislappen på Rustas aktie inte är något jättefynd, men ändå värd att teckna. Det eftersom ett rejält vinstlyft troligen väntar efter ett svagt fjolår, samt för att det finns långsiktig tillväxtpotential då lågprissegmentet verkar vinna marknadsandelar.

Baserat på Di:s beräkningar väntas värderingen av Rusta landa på ett p/e-tal på 17-20, beroende på var teckningskursen landar. Teckningskursen är satt inom ett intervall på 43-50 kronor.

Skulle aktien vid börspremiären rusa till 60 kronor är dock Rusta-aktien fullvärderad. Då är det läge att realisera den eventuella kursvinsten”, skriver Di.

Affärsvärlden ger ett neutralt råd för Rusta – börsnoteringen kan bli bra inledningsvis

Börsnoteringen av lågpriskedjan Rusta blir den första på över ett år på Stockholmsbörsen. Affärsvärlden ser ett välskött bolag med god tillväxthistorik, men den som hade hoppats på en prislapp i linje med lågpriskedjans produkter blir dock besviken.

Affärsvärlden hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om kort finansiell historik, där Rusta bara anger utvecklingen de senaste tre åren, trots att bolaget grundades redan 1986.

Affärsvärlden ser Rusta som ett hyfsat placeringsalternativ i en ogillad detaljhandelssektor. Affärsmodellen är sund, bolaget har bra marknadspositioner och det finns en underliggande tillväxt. Tidningen ser ingen jättestor uppsida, men Rusta är skuldfritt vilket gör att man slipper balansräkningshuvudvärk.

Något som stör bilden är att uppsidan i aktien är väl tunn om teckningskursen blir 50 kronor. Rustas IPO blir garanterat fulltecknad och detta kan mycket väl bli bra inledningsvis. På frågan om man ska köpa in sig långsiktigt förhåller vi oss dock neutrala. Åtminstone om det är den högre delen av kursintervallet som gäller", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Privata Affärer: Teckna

Mitt i björnmarknaden ska lågpriskedjan Rusta börsnoteras. Privata Affärers expert Marcus Hernhag har dykt ned i bolagets siffror och ger sitt råd för om man bör teckna aktier i miljardnoteringen eller rikta blicken åt ett annat håll.

Privata Affärer ger en teckna-rekommendation till Rustas IPO, men det är en ytterst svag sådan.

Om du är redo att chansa lite eller är trogen kund samt saknar innehav inom sällanköp kan du däremot teckna Rusta och hoppas på en uppvärdering. Var beredd på att inte vara långsiktig,” skriver tidningen.

Börsveckan: Teckna inte

Rusta är väldigt populärt bland svenska konsumenter och nu får man chansen att köpa in sig i denna expanderande lågpriskedja som står väl rustad inför sämre tider. Värderingen är dock inget fynd, bedömer Börsveckan och ger rådet teckna ej.

Vad säger då privata bloggare om noteringen av Rusta?

Vi summerar de bloggare hos Börskollen som hittills har skrivit inlägg om IPO:n i Rusta.

Aktiekemisten: Börsintroduktion Rusta

Hur gör Aktiekemisten då? Det finns några negativa och några positiva. Det negativa är att det inte finns ankarinvesterare och att värderingen är lite i högsta laget. Det positiva är att introduktionen är fulltecknad och att analyserna pekar åt positivt håll där det är extra viktigt att Dagens Industri är positiva. Dessutom är mycket publicitet bra. Därför kommer Aktiekemisten att gå för en klassisk teckna sälj med två konton. Ett på Nordnet och ett på Avanza. Med tanke på att det finns stabiliseringsåtgärder kan det inte gå så illa i början av handeln, men då får man vara beredd på att sälja så snart man ser att kursen inte stiger.

Läs hela inlägget här.

Kronan till Miljonen: Rusta IPO – allt du behöver veta – investerar jag?

Min plan är väl att sälja Rusta direkt efter noteringen, oavsett upp- eller nedgång. Jag kan för lite om det här caset för att avgöra om det är bra eller dåligt. Dessutom är jag en utdelningsinvesterare som gärna ser längre börshistorik innan jag för en investering.

Att teckna upp sig för IPO:n känns åtminstone som ett bra tillfälle att fylla kvoten för årets IPO-lotteri.

Läs hela inlägget här.

Två Månadslöner: Rusta ska börsnoteras (IPO) 2023-2024

Kommer jag investera i Rustas börsnotering år 2023-2024? Aldrig. Ingen jag känner går dit och handlar. Ärligt talat, när har du handlat senast på Rusta?

Läs hela inlägget här.

Bonus: Intervju med Göran Westerberg, VD Rusta


Tips: Bevaka alla nyheter om Rusta inför IPO:n på vår bolagssida – läs mer om vad alla analytiker, bloggare etc tycker . Om du laddar ner vår kostnadsfria app kan du också skapa bevakning för bolaget och då får automatiska pushnotier vid nyheter inför/efter noteringen!

Uppdaterad: 2023-10-16.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Rusta

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Rusta

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.