Facket går ut i strejk – storsjukhus omfattas
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Facket går ut i strejk – storsjukhus omfattas

Facket

Vårdstrejken är ett faktum. Omkring 2 000 av Vårdförbundets medlemmar går nu ut i strejk ut på flera av landets stora sjukhus. Striden handlar främst om att facket kräver kortare arbetstid för att personalen ska orka.

Striden handlar främst om att facket kräver kortare arbetstid för att personalen ska orka. Arbetsgivarna menar å andra sidan att detta skulle bli för dyrt, och pekar på att flera regioner redan går flera miljarder kronor back.

På måndagen stod det klart att parterna fortfarande står för långt ifrån varandra och att strejken är ett faktum.

– SKR väljer att hellre låta oss gå i konflikt än att möta upp oss. Det gäller 15 minuter om dagen, sade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till TT då.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är en generell arbetstidsförkortning inte ett alternativ för varken regioner eller kommuner.

"Arbetskraftsbristen är stor och prognosen är att den förvärras under de kommande åren. Vården behöver varje medarbetare och att minska arbetstiden i stor skala kommer att slå mot patienterna och arbetsmiljön", säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation, i en skriftlig kommentar.

Strejken berör universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset i Stockholm och Danderyds sjukhus.

Skånes universitetssjukhus i Malmö uppger att ett antal avancerade vårdplatser kommer att försvinna och på Östra sjukhuset i Göteborg stänger sjukhuset akutmottagningen i en vecka. Universitetssjukhuset i Linköping begränsar vården till framför allt akut vård och vård som inte kan vänta, enligt vårddirektören Ninnie Borendal Wodlin.

Medlarna har kallat parterna till nytt möte under onsdagen.

Fakta: Sjukhus som berörs

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken omfattar följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

Vårdförbundet har 114 000 medlemmar och organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt