Nu utgör fem AI-aktier nästan en tredjedel av bredaste USA-indexet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nu utgör fem AI-aktier nästan en tredjedel av bredaste USA-indexet

Nu

S&P 500-indexet består av 500 aktier från 11 olika sektorer, inklusive informationsteknik, energi, finans och fastigheter. Men en handfull teknikaktier har en växande inverkan på indexet tack vare deras kraftiga värdeökning.

  • Fem företag står för 27,3% av S&P 500:s totala värde.
  • Dessa företag har en sammanlagd marknadskapitalisering på 12,5 biljoner dollar.
  • S&P 500 har ökat med 11,5% under 2024, till stor del tack vare dessa aktier.

S&P 500-indexet är uppbyggt av 500 aktier från olika sektorer som informationsteknik, energi, finans och fastigheter, vilket gör det till ett av de mest diversifierade indexen på den amerikanska aktiemarknaden. Trots detta har några få teknikaktier fått en allt större påverkan på indexets prestanda på grund av deras enorma värdeökning. Numera står fem AI-aktier för närmare bestämt 27,3 procent av indexets totala värde, konstaterar den amerikanska finanstjänsten The Motley Fool i en ny analys.

Microsoft: 7,2% av S&P 500

Microsoft, världens största företag, har ett börsvärde på 3,2 biljoner dollar. Företaget grundades 1975 och är känt för flaggskeppsprodukter som Windows och Word. Microsoft har utökat sin verksamhet till gaming, hårdvara, internetsök, molntjänster och AI. I början av 2023 investerade företaget 10 miljarder dollar i AI-startupen OpenAI, skaparen av chatboten ChatGPT. Denna teknik integreras nu i många av Microsofts produkter, vilket stärker företagets ledande position inom AI.

Apple: 6,2% av S&P 500

Apple, med ett börsvärde på 2,9 biljoner dollar, är känt för sina populära konsumentelektronikprodukter som Iphone, Ipad och Mac-datorer. Företagets senaste Iphone 15 Pro är utrustad med A17 Pro-chipet, som är designat för att hantera AI-arbetsbelastningar. Apple diskuterar nu med OpenAI och Alphabet om vilka AI-modeller som ska driva framtida enheter. Detta kan leda till att framtida Iphones får avancerade AI-assistenter som kan svara på komplexa frågor och skapa innehåll.

Nvidia: 5,9% av S&P 500

Nvidia, med en marknadskapitalisering på 2,8 biljoner dollar, designar grafikkretsarna (GPUs) som används i stora datacenter för AI-utveckling. Under räkenskapsåret 2024 ökade företagets datacenterintäkter med 217 procent tack vare H100 GPU. Nvidia planerar att lansera en ny serie chips senare i år, vilket ytterligare stärker företagets ledande position inom AI.

Efter ledartrojkan återfinns Alphabet, det vill säga Googles moderbolag, som står för 4,3 procent av S&P 500.

Därefter kommer Amazon som står för 3,7 procent av indexet.

Hos Börskollen följer vi noga dessa teknikjättars utveckling inom AI och deras påverkan på S&P 500. Dessa företag har visat en imponerande förmåga att anpassa sig och dominera nya industrier, vilket gör dem till viktiga aktörer att hålla ögonen på.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt