Nvidia slog förväntningar – "kollektiv utandning"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nvidia slog förväntningar – "kollektiv utandning"

Nvidia

Chiptillverkaren och börsjätten Nvidias delårsrapport slog marknadens förväntningar i sin senaste delårsrapport. Aktien lyfte nästan tio procent i efterhandeln på New York-börsen. – Det är som en kollektiv utandning för marknaden.

– Det är som en kollektiv utandning för marknaden. Det var väldigt nervöst inför, säger Frida Bratt, ekonom på nätbanken Nordnet.

Nvidias omsättning för fjärde kvartalet i fjol uppgick till 22,1 miljarder dollar, motsvarade 229 miljarder kronor. Det är en ökning med 265 procent jämfört med samma period året innan. Analytikernas snittprognos låg på 20,4 miljarder dollar.

Vinst per aktie landade på 5,15 dollar, att jämföra med snittprognosen 4,60 dollar per aktie. Det är tredje raka kvartalet med en tillväxt på 100 procent eller mer.

"Betyder ovanligt mycket"

Av de 22 miljarderna kom 18,4 miljarder från utrustning till datacenter, AI-industrins maskinrum.

Den så kallade bruttomarginalen – skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna för sålda varor, dividerat med intäkterna – blev 76,7 procent. Marknaden trodde på 75,4 procent.

– Rapporten betyder ovanligt mycket för att vara från ett enskilt bolag. Det kommer från att Nvidia har blivit själva symbolen för AI-racet. Det är den hajpen som har hållit de stora techjättarna under armarna när börsen i övrigt har varit svajig, säger Frida Bratt.

Ljus framtid

Även för det innevarande kvartalet ser det ljust ut. I rapporten spås första kvartalets omsättning uppgå till 24 miljarder dollar, med två procents felmarginal. Snittprognosen låg på 21,9 miljarder dollar.

– Hade den här rapporten varit sämre än väntat, då hade det hade kunnat bli vinsthemtagningar och nervositet, säger Bratt.

Indextunga Nvidia har varit ansiktet utåt för den senaste AI-drivna techboomen på Wall Street och aktien kallades i dagarna för "världens viktigaste" av börsmäklarna på investmentbanken Goldman Sachs.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt