Nvidias rekordras – 5 750 miljarder upp i rök
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nvidias rekordras – 5 750 miljarder upp i rök

Nvidias

Halvledarjättens Nvidias börsras är historiskt stort. 550 miljarder dollar har raderats ut inom loppet av tre dagar. Småsparare riskerar att komma i kläm, varnar Daniel Ljungström, chef för privat sparande hos Max Matthiessen.

Från världens högst värderade börsbolag till ett historiskt kursfall och allt inom loppet av knappt en vecka. Efter måndagens nedgång på 6,7 procent har alltså motsvarande 5 750 miljarder kronor i börsvärde utraderats.

Daniel Ljungström hos Max Matthiessen poängterar dock att inget fundamentalt ändrats i bolaget under de senaste dagarna:

– Med tanke på den senaste tidens utveckling är det en naturlig reaktion. Det är klart att många väljer att ta hem vinst och allokera kapital någon annanstans, säger han till TT och lyfter ytterligare en faktor:

– Det blir också en psykologisk effekt när man helt plötsligt blir världens dyraste bolag. Då står du i ett läge att du nästan nått taket och det är tilltalande att hem lite vinst och och känna att jag gjort en bra affär.

Numera trea

Nedgången har gjort att såväl Microsoft som Apple nu passerat Nvidia. Den stora frågan för investerare är om Nvidia som ridit på AI-vågen i ett mera långsiktigt perspektiv kommer att kunna bibehålla sin dominanta position? Daniel Ljungström ser en viss risk utifrån när allt fler konkurrenter växlar upp.

– Det är konkurrenter som i dag ligger något efter men Nvidias ryggsäck kommer samtidigt bli allt större och större vilket gör att konkurrenter kan komma med snabbare och bättre lösningar.

– Kortsiktigt är Nvidia absolut en vinnare men drar du ut kurvan så tror jag riskerna är större och det är ganska sällsynt att den ursprungliga ettan som Nvidia är en vinnare över lång tid.

Stark utveckling

Sedan årsskiftet har dock Nvidias aktie – trots de senaste dagarnas nedgång – gått upp 138,5 procent. Och den som 2020 köpte Nvidia-aktier för 10 000 kronor kan i dag sälja dem för drygt 200 000 kronor.

Den utvecklingen har heller inte gått småspararna förbi och många har hoppat på Nvidia-tåget, hos Avanza finns nu drygt 50 000 ägare. Risken är dock stor att många av dem kliver in vid fel tidpunkt, påpekar Daniel Ljungström:

– Du läser om bolaget överallt och alla köper aktien för att man vill vara med i racet. Så länge nyhetsflödet består och hajpen kvarstår så kan du få fortsatt uppgång, men också en allt större risk som gör att du kan få nedgångar som nu – trots att det egentligen inte hänt någonting.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt