Ny nationell börs under uppbyggnad i Texas
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Ny nationell börs under uppbyggnad i Texas

Ny

En ny börs, Texas Stock Exchange (TXSE), byggs upp med stöd av finansjättar som Citadel Securities och Blackrock. Målet är att utmana NYSE och Nasdaq genom att erbjuda lägre efterlevnadskostnader och vara mer vd-vänliga. Första börsnoteringen är planerad till 2026.

  • Texas Stock Exchange (TXSE) backas av Citadel Securities och Blackrock.
  • Målet är att ta marknadsandelar från NYSE och Nasdaq.
  • Första börsnoteringen planeras till 2026.

Strategi och målsättning

Texas Stock Exchange, eller TXSE, har som mål att dra nytta av det växande missnöjet med de ökande efterlevnadskostnaderna på Nasdaq och NYSE. Nasdaq har bland annat infört krav på styrelsesammansättningen, vilket har skapat en viss friktion. TXSE siktar på att vara mer vd-vänlig och har redan säkrat 120 miljoner dollar i kapital.

Planen är att starta handeln på börsen under 2025 och att genomföra den första börsnoteringen 2026. Detta är i linje med delstaten Texas' generella inställning till mindre reglering, vilket har attraherat många företag att flytta sina huvudkontor dit. Texas har idag fler Fortune 500-bolag än någon annan delstat.

Detta skriver The Wall Street Journal, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Historisk kontext

Texas Stock Exchange är inte den första regionala börsen i USA. För flera decennier sedan fanns det dussintals regionala börser över hela landet. Dessa mindre börser har dock antingen lagts ner eller köpts upp av större aktörer som NYSE och Nasdaq. Exempel inkluderar Boston Stock Exchange, Chicago Stock Exchange och Philadelphia Stock Exchange, som alla har införlivats i de större börserna under de senaste 20 åren.

Vi på Börskollen kommer att följa utvecklingen av Texas Stock Exchange noga och rapportera om viktiga milstolpar och händelser framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BlackRock

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BlackRock

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt