Ny prognos: Ljusare jobbmarknad nästa år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Ny prognos: Ljusare jobbmarknad nästa år

Ny

Något upp i år, för att sedan vända ner en aning 2025. Så utvecklas arbetslösheten, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos. Det är ganska små förändringar som väntas i arbetslösheten.

Det är ganska små förändringar som väntas i arbetslösheten. Arbetslösheten stiger i år till 351 000 eller 6,7 procent av arbetskraften, som ett årsgenomsnitt. Det kan jämföras med 334 000 eller 6,4 procent i fjol.

Under 2025 sjunker antalet arbetslösa tillbaka svagt till 347 000, enligt prognosen.

I slutet av april i år var 346 000 personer, eller 6,6 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Den nivån har legat ganska stadigt sedan årsskiftet.

"Arbetsmarknaden återhämtar sig inte helt under prognosperioden som sträcker sig till 2025. Men i takt med att konjunkturen stärks väntas efterfrågan på arbetskraft öka och arbetslösheten minska", säger Eva Samakovlis, Arbetsförmedlingens analysdirektör, i ett pressmeddelande.

Den svagare trenden i år syns framför allt i att varselnivåerna ligger högre än normalt. Samtidigt är de nyanmälda lediga platserna färre.

Framför allt är de med svag ställning på arbetsmarknaden som har det svårt. Långtidsarbetslösheten bedöms stiga, till uppemot 150 000 personer vid slutet av 2025, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen släpper sin rapport om jobbutsikterna två gånger per år. Denna gång saknas enkätmaterialet från arbetsgivarna som brukar vara en tung faktor i bedömningen.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt