Ny statistik: Snart fler elbilar än bensinbilar i Norge
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ny statistik: Snart fler elbilar än bensinbilar i Norge

Ny

Den snabba tillväxten av batteridrivna elektriska fordon (BEV) på norska vägar gör att de enligt Reuters och analytiker kommer att överträffa antalet bensindrivna fordon senast i början av 2025, vilket är en världsnyhet. Denna utveckling har drivits på av generösa incitament, delvis finansierade av Norges omfattande olje- och gasrikedom. Trots detta tror analytiker att det kommer att ta några år till innan BEV överträffar antalet dieseldrivna fordon i Norge.

  • Nio av tio nya bilar som såldes i början av detta år i Norge var BEV.
  • Norge strävar efter att bli det första landet att upphöra med försäljningen av nya bensin- och dieselbilar - senast 2025.
  • Norges övergång har inte varit billig, landet har undantagit BEV från skatter som påläggs bilar med förbränningsmotorer och har investerat i en bra ladd-infrastruktur.

Om fler länder följer Norges exempel, kan den globala efterfrågan på olja nå sin topp tidigare än förväntat. Internationella energiorganisationen förutser att denna topp kommer att nås före 2030, med bilar och skåpbilar som står för mer än 25% av oljebehovet.

Bilflottan i Norge

En allt större andel elbilar jämfört med fossilbilar.

Grafik från Reuters över Norges nuvarande bilflotta

Men det har varit en dyr övergång för Norge

Norges övergång till elbilar har varit dyr. Landet har undantagit BEV från skatter som påförs för fordon med förbränningsmotorer och har investerat i offentliga BEV-laddstationer. Trots en nyligen rapporterad avmattning i försäljningen  av elbilar, som vi rapporterat om innan, förväntas BEV stå för 95% av alla nya bilsälj i Norge under detta år, enligt den norska elbilsföreningen.

Detta rapporterar Reuters om.

Marknadsandel av nybilsförsäljningen

Grafik från Reuters över marknadsandelen elbilar i Norge

Elbilar i ledande position

Enligt data från den norska vägförvaltningen, som Reuters har tagit del av, utgjorde BEV 24.3% av Norges 2.9 miljoner bilar per den 15 mars, jämfört med 26.9% för bensindrivna fordon. Detta innebär en ledning på nästan 76 000 bilar för bensindrivna fordon - betydligt under de 104 590 nya BEV som såldes i Norge förra året.

Vi på Börskollen kan konstatera att trots en minskning i försäljningen av BEV under förra året, har efterfrågan på bensin och diesel sjunkit. Sedan 2021 har försäljningen av diesel och bensin minskat med cirka 8% på norska bensinstationer, enligt månadsdata från Statistiska centralbyrån i Norge och Reuters beräkningar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt