Nybostadsförsäljning fortsatt svag – byggkostnader upp 30 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nybostadsförsäljning fortsatt svag – byggkostnader upp 30 procent

Nybostadsförsäljning

Trots behovet av bostäder har försäljningen av nybyggda bostäder varit svag. Byggkostnaderna har ökat med över 30 procent under de senaste tre åren, vilket ställer till problem.

Dessutom har efterfrågan och utbudet av nya bostäder balanserats under det fjärde kvartalet förra året, enligt SBAB Booli Housing Market Index (HMI). Dock finns det stora regionala skillnader, exempelvis ett överskott av nya bostadsrätter i Västra Götalands län.

  • Försäljning av nya bostäder är svag trots ett starkt behov.
  • Byggkostnaderna har stigit med över 30 procent de senaste tre åren.
  • Det finns stora regionala skillnader, med ett överskott av nya bostadsrätter i Västra Götalands län.

Svagt försäljningsläge för nya bostäder

Antalet sålda nya bostäder har legat på mellan en fjärde- och femtedel av nivåerna som gällde för några år sedan, under det sista kvartalet av förra året och inledningen av detta. Någon klar förbättring syns inte, även om enskilda bostadsbyggare har lyckats sälja lite fler bostäder. De nya bostäder som trots allt har sålts har i genomsnitt varit till salu i över ett år innan de såldes.

"Vi tror att vi kommer att behöva vänta en längre tid innan vi ser en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och att bostadsbyggandet tar fart igen. En liten ljusglimt är dock den sjunkande inflationen och förväntningarna på kommande räntesänkningar, samt att byggkostnaderna inte ökar lika snabbt längre. Dessa faktorer, tillsammans med de senaste tidens stigande priser på andrahandsmarknaden, kan ändå skapa lite optimism hos hårt pressade bostadsbyggare", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Detta skriver SBAB.

Ökade byggkostnader och prisjusteringar

Byggkostnaderna har ökat med över 30 procent sedan början av 2021, vilket har haft en stor inverkan på bostadsbyggandet.

"Det är en exempellös stor ökning i byggkostnaderna på kort tid som har slagit stenhårt mot bostadsbyggandet", säger Boije.

Andelen prissänkta nya bostäder är fortfarande hög, nu uppe i 10 procent. Detta inkluderar både formella prissänkningar och informella sänkningar i form av erbjudanden om avgiftsfria månader och liknande. "Andelen prissänkta objekt kommer troligen att stabiliseras, och kanske falla tillbaka, när priserna på andrahandsmarknaden nu har börjat stiga lite igen. Samtidigt är många bostadsbyggare finansiellt pressade och kan behöva få in likviditet snabbt, vilket riskerar att leda till ytterligare prissänkningar på nya bostäder", säger Boije.

Vi på Börskollen kommer fortsätta att noggrant följa utvecklingen på bostadsmarknaden och hålla er läsare uppdaterade med de senaste nyheterna och analyserna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt