Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Nya

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.

SKR och Sobona – och arbetsgivarorganisationen för kommunala företag – har tecknat ettåriga kollektivavtal med facken inom Allmän kommunal verksamhet (AKV) och Läkarförbundet. Dessutom har ett avtal slutits med Akademikeralliansen som löper tillsvidare, skriver SKR i ett pressmeddelande.

Avtalen med AKV och Läkarförbundet följer industrins märke för löneökningar på 3,3 procent, samtidigt som det saknas en angiven nivå för löneökningar i avtalet med Akademikeralliansen.

– Vi har fått avtal som bygger på principen om att det är industriavtalet som är styrande för märket. Det är en tuff ekonomisk situation som kommuner och regioner befinner sig i, samtidigt förstår vi naturligtvis att inflationen påverkar lönefrågan för alla fackliga, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, till TT.

"Två som ska enas"

Han säger vidare att skillnaden i överenskommelserna om löneökningar bottnar i olika yrkanden från förbunden.

– SKR:s utgångspunkt är att vi i grunden inte vill ha siffersatta avtal, utan vi tycker att det är bättre med decentraliserad löneutbildning. Men sedan är det en förhandling och två parter som ska enas, säger Olsson.

Sveriges Lärare har däremot röstat nej till SKR:s och Sobonas slutbud. Det nuvarande kollektivavtalet förlängs under tiden som förhandlingarna pågår.

"Avtalsdelegationens samlade bedömning var att det bud som låg på bordet inte svarade upp mot behoven som finns i de verksamheter där våra medlemmar arbetar", säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande.

Begärde medling

Vårdförbundet har tillsammans med SKR och Sobona utsett medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal. Medlingen inleds den 1 april.

"Vi kunde inte se några tecken på att SKR och Sobona tänkte tillmötesgå de yrkanden vi lagt", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

AKV består av fackförbunden Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Fackförbundet Film och Scen. Akademikeralliansen består av 16 Saco-förbund.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt