Ockerhyra: Tre tips för att få pengar tillbaka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ockerhyra: Tre tips för att få pengar tillbaka

Ockerhyra:

Allt fler tvingas betala oskäligt hög hyra för sin andrahandshyreslägenhet. Detta har lett till en ökning av antalet ärenden hos hyresnämnden, där hyresgäster söker återbetalning av överhyra. Situationen är komplicerad och det finns flera vägar att gå för den som drabbats, lyfter Privata Affärer i en artikel.

  • Överhyra för andrahandslägenheter har blivit ett växande problem i Sverige.
  • Hyresnämnden har sett en markant ökning av ärenden där hyresgäster söker återbetalning av överhyra.
  • Det finns flera alternativ för att få hjälp med att återkräva överhyra, inklusive Hyresgästföreningen, att ansöka själv eller att anlita ett företag.

Om du betalar mer än 15 procent över vad förstahandskontraktet kostar för din möblerade andrahandshyreslägenhet, har du sannolikt rätt till återbetalning av en del av hyran. Hyreslagen förbjuder att ta ut högre hyra än vad reglerna tillåter.

Situationen blir dock mer komplicerad om du hyr en bostadsrätt i andra hand där innehavaren får ta ut en hyra som ’’inte påtagligt får överstiga’’ bostadsrättens driftskostnad och kapitalkostnad.

Olika regler för hyres- och bostadsrätter

Vem som står som värd (företag eller privatperson) bestämmer vilka regler som gäller, antingen hyreslagen eller bestämmelserna i den så kallade privatuthyrningslagen från 2013. Det finns viktiga skillnader mellan hur hyres- och bostadsrätter regleras.

Till exempel kan du inte begära återbetalning av oskälig hyra om du hyr en bostadsrätt, men du kan få en sänkning av hyran under resten av hyresperioden. Dessutom omfattas du inte av reglerna om besittningsskydd när du hyr en bostadsrätt, lyfter artikeln fram.

Tips: Alternativa vägar för återbetalning

I artikeln pekar man fram tre vägval för återbetalning av oskäligt hög hyra:

  1. Hyresgästföreningen där ett Ett medlemskap kostar 1 020 kr per år.
  2. På egen hand, vilket är gratis, där du själv vänder dig till hyresnämnden i ditt område och begära att få din överhyra tillbaka.
  3. Anlita extern hjälp, där företag som Orimlig hyra eller Lawline ges som alternativ, vilket brukar medföra en kostnad på omkring 30 procent av pengarna du får i återbetalning.

Ökning av ärenden hos hyresnämnden – Stockholm sticker ut

År 2023 inkom 753 ärenden om återbetalning av hyra till landets hyresnämnder, vilket är en betydande ökning jämfört med för fem år sedan då antalet ärenden om återbetalning låg på 374. Av de 753 ärendena 2020 var majoriteten, 637 stycken, från Stockholm där bostadsbristen är som mest akut.

Även om det är svårt att utläsa hur många som fick återbetalning, är det ganska lätt att få rätt om du har all nödvändig dokumentation, enligt en expert på området.

Ytterligare tips till alla som hyr i andra hand att alltid betala hyran via bank, att alltid spara alla underlag och kvitton, att aldrig betala förskott eller depositioner och att noga kontrollera uppgifter om den du hyr av.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt