Trots resultatmiss – Volvo tar marknadsandelar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Trots resultatmiss – Volvo tar marknadsandelar

Trots

Volvo Cars bommar förväntningarna rejält. Trots det tar man marknadsandelar från konkurrenterna enligt finanschefen Johan Ekdahl. Han räds heller inte Teslas nya satsning.

Fordonstillverkarens delårssiffror var en bra bit från aktiemarknadens förväntningar:

Såväl rörelseresultat som rörelsemarginal kom in långt under analytikernas bedömningar inför rapporten. Även intäkterna på 93,8 miljarder svenska kronor var sämre än väntat (förväntat var 99,7 miljarder kronor).

Ökad försäljning

Mer positivt för bolaget är då kvartalsförsäljningen som dock var känd sedan tidigare. Den ökade med 12 procent till totalt 182 687 bilar där mars månad stack ut med försäljningsrekord för en enskild månad.

– Vi tar absolut marknadsandelar, framförallt i Europa och USA under första kvartalet, sedan är det svårt att säga från exakt vem. Vi ser dock att till exempel EX30 efter att den lanserats var den tredje mest sålda elbilen i Europa under mars, säger Johan Ekdahl till TT.

Detta samtidigt som elbilsmarknaden nu hårdnar allt mer när konsumenter tvekar kring de mycket högre priserna jämfört med en bensindriven bil. Dessutom har konkurrensen intensifierats bland annat på världens största bilmarknad – Kina – med en rad inhemska tillverkare.

– Jag tror absolut att det kommer att ske en konsolidering på den marknaden. Vissa kommer säkert bli framgångsrika men inte alla, det är en utmanande marknad med stark priskonkurrens och många som inte tjänar några pengar, bedömer Johan Ekdahl.

Nytt drag från Tesla

Den stora jätten på marknaden, Tesla, meddelade samtidigt under gårdagskvällen att man ska inleda produktionen av något mera billigare modeller snabbare än vad som tidigare sagts. Det skulle i teorin kunna vara en konkurrent till Volvo Cars senaste modell EX30.

– Det är klart att vi verkar i en konkurrensutsatt bransch men vi kommer inte aktivt att gå in och priskriga för att ta kortsiktiga volymökningar. Vi ser stark volymtillväxt under första kvartalet och då har vi ändå upprätthållit en god prisdisciplin.

Du sover gott på nätterna även om nu Tesla breddar sitt sortiment?

– Jag sover alldeles utmärkt, man måste alltid förhålla sig till konkurrensen. Det kan vara Tesla eller någon annan men vi känner oss komfortabla.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volvo Car

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt