Ökat sug efter begagnade teknikprylar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ökat sug efter begagnade teknikprylar

Ökat

Miljötänk, skärpta lagar och en chans att spara en slant. Intresset för begagnade teknikprylar växer. – Vi ser en väldig skillnad, säger Agne Nilsson, vars företag lyftes av pandemin.

Det är många stjärnor som står rätt när det gäller branschen för begagnade och renoverade tekniska prylar och elektronik. Med en ny skärm eller batteri kan mobiler och paddor få ett andra liv.

Marknadsplatsen Refurbed har sett ett ökat intresse, där omsättningen i Sverige dubblades förra året.

– Den huvudsakliga anledningen som vi ser att folk kommer till oss är att det är billigare än att köpa nytt, säger marknadschefen Therese Almqvist.

Sårbarheter under pandemin

Bolaget Reuseit har haft en kraftig tillväxt de senaste åren. Här hjälper man bland annat företag att säkerhetsradera information från it-utrustning. Utrustningen fixas därefter till för att sedan säljas eller hyras ut igen. Agne Nilsson, en av grundarna, har sett en stor förändring i och med pandemin.

– Man fick inte leveranser på ny utrustning, säger han och berättar att man därigenom tvingades titta mot begagnatmarknaden.

Uppflyttningen till molnet, vilket minskar kraven på lokal datorkraft, påverkar också. Reuseit jobbar exempelvis mycket mot utbildningssektorn.

– Där ser vi att maskiner varit ute i tre år, och så går de ut i ytterligare tre år. Det är inte ovanligt att vi ser att de rullar upp till åtta-nio år innan de går till återvinning, säger Nilsson.

Stor miljönytta

Kommande EU-lagstiftning ska uppmuntra till reparation, göra det förbjudet för tillverkare att försvåra reparationer och garantera tillgången till reservdelar. Andelen företag som börjar med renoveringar ökar, enligt Therese Almqvist på Refurbed. Jättar som Apple och Samsung har börjat sälja renoverade produkter och svenska Amazon har en särskild kategori för segmentet.

– På det sättet växer branschen verkligen, och med allt som händer på EU-nivå känns det som att frågan kommer att få mer och mer uppmärksamhet.

Det finns oftast en stor miljönytta med att renovera prylarna, så länge de får ett längre liv, enligt Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsystem vid Chalmers, som tror på ett ökat återbruk framöver.

– Det är inte hållbart att slänga fungerande prylar, varken ekonomiskt eller miljömässigt. Ju mer vi ser att tillgången till kritiska resurser begränsas i och med att samhället digitaliseras och elektrifieras, desto viktigare blir det att använda prylarna längre.

Fakta: Olika begrepp

Begagnat: En använd produkt som säljs i befintligt skick.

Renoverat: Renoverad – eller refurbed eller rekonditionerad som det också kan kallas – innebär att man rengör, byter delar (exempelvis batterier och skärmar) gör mjukvaruarbete (rensar data, installerar om system). Därefter testas produkten.

Källa: Gustav Sjöholm/TT, Annika Andersson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt