Branschen: Saknas energimål på kort sikt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Branschen: Saknas energimål på kort sikt

Branschen:

Det är bra med långsiktiga mål, anser branschen och oppositionen när regeringen nu lagt fram sin energiproposition. Men det saknas tydliga mål på vägen dit.

Sverige ska kunna producera dubbelt så mycket el 2045 som man gör i dag. De långsiktiga målen från regeringen välkomnas. Däremot saknas tydliga mål på kort sikt.

– Vi måste ha mer och billig el i närtid. Annars riskerar investeringarna dra någon annanstans, säger Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas energipolitiska talesperson.

"Skjuts på framtiden"

Även elnätsföretaget Ellevio anser att de långsiktiga målen behöver kompletteras med kortsiktiga.

"Att enbart ha siktet inställt på 2045 riskerar att viktiga investeringar och elnätsinsatser som måste göras nu helt enkelt skjuts på framtiden", uppger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio, som också frågar sig vem som ska betala de enorma nätutbyggnaderna, elnätsföretagen via kunderna eller staten?

Skogsindustrierna välkomnar att regeringen tagit till sig av remissinstansernas invändningar gällande mål på vägen till 2045, även om det råder viss oklarheter kring vad det egentligen innebär.

– Nu uttrycker man inte det som delmål utan snarare som kontrollstationer så vi får väl se vad de innebär, säger Johan Bruce.

"Otrolig osäkerhet"

Från politiskt håll anser man att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Precis som S, tycker både C och MP att de regionala kontrollstationer med femårsintervall från 2030 som regeringen stoppat in i propositionen är för vaga.

– De nämner etappmål, men det finns inga riktiga etappmål. De presenterar bara ett slutmål för 2045. Det innebär en otrolig osäkerhet, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Centerpartiet är missnöjt med att regeringen fokuserar så mycket på kärnkraft och målet 2045.

– Det mest oroande är att propositionen var tom på beslut hur man ska öka elproduktionen här och nu, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt