Optimism bland mäklare: Väntar sig stigande bostadspriser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Optimism bland mäklare: Väntar sig stigande bostadspriser

Optimism

Svenska fastighetsmäklare ser positivt på bostadsmarknadens utveckling inför årets tredje kvartal, visar en ny rapport från SBAB. Majoriteten av mäklarna förväntar sig stigande bostadspriser och budpremier, drivna av ett uppdämt behov av att byta bostad och kapitalstarka köpare. Trots detta kvarstår utmaningar för förstagångsköpare.

  • 62 procent av mäklarna tror på stigande bostadspriser.
  • Ökade budpremier förväntas av nästan hälften av mäklarna.
  • Förstagångsköpare står inför fortsatt svåra utmaningar.

Enligt en rapport från den statliga banken SBAB är svenska fastighetsmäklare optimistiska inför årets tredje kvartal. Hela 62 procent av de tillfrågade mäklarna tror på stigande bostadspriser, medan endast 5 procent förväntar sig en nedgång. Detta är den mest positiva bedömningen av marknaden sedan första kvartalet 2021.

Ökade budpremier förväntas

Förutom stigande priser tror en betydande del av mäklarna även på ökade budpremier, det vill säga skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset. Nästan hälften av mäklarna förväntar sig en ökning av budpremierna, jämfört med 10 procent som tror på en minskning. Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije har medelbudpremierna visat en svag uppåtgående trend under våren, men de ligger fortfarande på låga nivåer runt 2,5 procent.

Uppdämt behov och kapitalstarka köpare

Den ökade aktiviteten på bostadsmarknaden tillskrivs främst ett uppdämt behov av att byta bostad och kapitalstarka, mindre pris- och räntekänsliga köpare. En majoritet av mäklarna, 57 procent, bedömer att hushåll som länge velat byta bostad nu driver uppgången. Ytterligare 17 procent ser att hushåll som redan är etablerade på bostadsmarknaden och som har gjort tidigare kapitalvinster bidrar till den ökade aktiviteten.

Vi på Börskollen noterar att trots den positiva utvecklingen kvarstår svårigheter för förstagångsköpare. Endast 9 procent av mäklarna bedömer att denna grupp bidrar väsentligt till den ökade aktiviteten. Robert Boije påpekar att även om räntesänkningar kan ge unga bättre möjligheter att köpa bostad, tar bankerna fortfarande höjd för en kalkylränta på runt 7 procent, vilket gör det svårt för många att få lån.

Sammanfattningsvis ser mäklarna optimistiskt på bostadsmarknadens utveckling med förväntningar om stigande priser och budpremier, men utmaningar kvarstår för yngre och förstagångsköpare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt