Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Oro

Oro på Börsen och inom tech – vad säger det om Metas framtid?

Innan coronapandemins svallvågor ebbat ut, rörde kriget i Ukraina upp vattnet ännu mer på den globala finansmarknaden. Under 2022 har börser världen över bjudit på hög volatilitet – djupa dalar och korta perioder av snabb återhämtning. Många länder befinner sig i ett läge med hög inflation och upplever mycket osäkra framtidsutsikter.

Ingen bransch har kunnat undkomma det senaste årets ekonomiska turbulens, men vissa branscher har haft lite extra händelserika kvartal under 2022 som förstärkt den allmänna oron. Det är inte minst sant för tech-industrin, där flera storföretag vänt upp och ned på verksamheter och ägarstrukturer.

På en osäker finansmarknad har investerar generellt sett dåligt tålamod med tveksamma satsningar, vilket märkts inte minst på amerikanska företaget Meta (f.d. Facebook) vars börskurs fullkomligt rasat under året. I början av november 2022 hade Meta-aktierna sjunkit med 72 % på den amerikanska börsen.

Metas aktie störtdyker – är det Game Over för Mark Zuckerberg?

Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs satsning på det en gång så lovande “Metaverse” verkar sannerligen inte ha fallit i god jord bland investerare. Zuckerberg har plöjt ned enorma summor i projektet, och ökat kostnaderna för företaget med mer än en femtedel under årets tredje kvartal. Vilket fått konsekvenser. Även om Zuckerberg framhärdar med sin starka tro på Metaverse som en viktig del av både Metas och tech-industrins framtid, beskriver vissa ekonomiska krönikörer projektet som “ett skämt som inte delas av investerare”.

För den som inte är bekant med Mark Zuckerbergs nya vision, kan Metaverse beskrivas som ett nätverk av virtuella världar, helt beroende av hur människor upplever och tar till sig den nya VR-tekniken. Zuckerbergs dröm är storslagen, men har hittills kostat företaget enorma summor utan att skapa något förtroende bland investerarna.

Redan innan Metaverses effekter på Metas budget kom fram i ljuset, var Zuckerbergs riktning i arbetet med företaget föremål för het debatt. Metas uppköp av Instagram och Whatsapp möttes av hård kritik från såväl slutkonsumenter som Metas finansiärer. Som börsnoterat bolag är Meta mycket beroende av samspelet mellan investerarnas villighet att pumpa in pengar i bolaget, och kundernas inställning till vad företaget levererar. Ingen verkade vara nöjd med Metas upphandlingar, ingen verkar ha några större förhoppningar för Metaverse. Borde det vara Game Over för Mark Zuckerberg nu?

Användarna är kvar – Metas plattformar fortfarande lönsam annonsmarknad

Nja, är nog svaret på den frågan. Fler än en digital marknadsföringsbyrå har börjat märka av bättre och bättre siffror från annonsering på Metas främsta plattform Facebook. Även om konsumenterna protesterat mot Metas uppköp av Instagram och Whatsapp har det inte drivit dem från Metas plattformar. Tvärtom. Antalet användare stiger ännu. Facebook är fortsatt världens ledande sociala plattform, och erbjuder stora möjligheter för företag när det gäller marknadsföring och annonsering. Det råder ingen tvivel om att det är lönsamt att marknadsföra sig på Facebook 2022.

Metas upphandlingar har dessutom inneburit nya möjligheter för digital marknadsföring. Till exempel har de nya ägarna infört annonser på Whatsapp. Det kan också spekuleras i huruvida Metas tillgång till användarinformation från en större mängd applikationer kan göra riktad annonsering på samtliga plattformar mer effektiv, och alltså mer lönsam för annonsörerna. Sammantaget finns det en hel del som bådar gott för Facebooks och Metas framtid, oavsett vad börskursen signalerar om investerarnas förtroende.

Är börskursens svängningar relevant för innovativa tech-bolag?

Kanske ligger tech-industrins framtid inte alls på Börsen. I dag har vi sett applikationer som TikTok komma från i princip ingenstans till att bli helt marknadsledande på på den internationella marknaden för sociala medier (i alla fall för den yngre generationen konsumenter). TikTok ägs av ByteDance, som är ett icke-börsnoterat, kinesiskt ägt bolag med huvudkontor i Peking. Trots flera frågetecken kring ägarstrukturen (och frågor om integritet och övervakning från den kinesiska staten) är TikToks framgångar omöjliga att ifrågasätta.

När det kommer till vilka företag som kommer dominera morgondagens tech-marknad, bör man alltså inte stirra sig blind på vare sig nationsgränser eller börsnoteringar. Framför allt inte som potentiell annonsör – oavsett börskurs bör annonsen placeras där användarna är. Och för Mark Zuckerberg, kan det vara goda nyheter. Även om han får utstå en del kritik i ekonomisk media för tillfället, kan det vara vanskligt att underskatta en bekräftad visionär som Mark Zuckerberg.

Zuckerberg har redan bevisat sina talanger som entreprenör, i och med Facebooks framgångssaga. Han är dessutom inte en man som ger upp. Det är inte säkert att finansiella investerare och konsumenter alltid tittar i rätt spåkula, när de försöker förutse framtiden för ett företag som Meta. Tech-industrin har alltid tänjt gränserna för innovation och framtidsanda, och företag som varit att betrakta som rena underdogs har stundtals kunna springa förbi hela startfältet om tekniken stämt med den samtida andan.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt