Osäkerhet fick Wall Street att falla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Osäkerhet fick Wall Street att falla

Osäkerhet

Fortsatt oro över styrräntan, flykt från teknikbolagen och derivatkontrakt som löper ut och skapar osäkerhet i prissättningarna. Där är de huvudsakliga förklaringarna till varför USA-börsen fortsätter backa.

Det breda S&P 500-index tappade 0,7 procent på fredagen, tekniktunga Nasdaqs kompositindex 1 procent och Dow Jones industriindex 0,5 procent.

I nästa vecka ska centralbanken Federal Reserve besluta om styrräntan. Fredagens kursnedgångar i New York kom dagen efter att statistik visat att producentpriserna i USA steg mer än väntat i februari – vilket minskar chansen för att räntan sänks.

Börsfallet orsakades också av fredagens flykt från de stora teknikbolagen. Fem av de sju stora – Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) och Microsoft – backade mer eller mindre rejält. Bara Nvidia och Tesla steg.

En annan förklaring till osäkerheten och kasten i prissättningarna på marknaden är att stora derivatkontrakt knutna till aktier, indexoptioner och terminer är på väg att förfalla.

De är värda hela 5,3 biljoner dollar och det skapar stor osäkerhet när investerarna nu måste omvärdera sina nuvarande placeringar och förflytta så stora tillgångar.

– Vilken riktning marknaden kommer att ta är mycket, mycket svårt att förutsäga, säger Matt Maley, marknadsstrateg på analysfirman Miller Tabak, till Bloomberg.

Under veckan i stort sjönk S&P 500 0,1 procent, Nasdaqs kompositindex 0,7 procent och Dow Jones industriindex 0,02 procent.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt