Pensionsfond motsätter sig Musks megaersättning – ”löjligt”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Pensionsfond motsätter sig Musks megaersättning – ”löjligt”

Pensionsfond

Chefen för Kaliforniens pensionsfond, Calstrs, meddelar att fonden kommer att rösta emot det omfattande ersättningspaketet för Teslas vd Elon Musk. Paketet inkluderar prestationsbaserade aktieoptioner värda cirka 50 miljarder dollar, vilket anses orimligt av Calstrs-chefen.

  • Calstrs kommer att rösta emot Musks ersättningspaket.
  • Ersättningspaketet värderas till cirka 50 miljarder dollar.
  • Calstrs äger nästan 4,7 miljoner aktier i Tesla.

Calstrs chef kritisk till paketet

Chris Ailman, chef för Calstrs, uttryckte stark kritik mot det föreslagna ersättningspaketet för Elon Musk. Paketet inkluderar prestationsbaserade aktieoptioner värda cirka 50 miljarder dollar. "Vi betalar honom 140 gånger den genomsnittliga lönen för en arbetare. Vad sägs om det avtalet? Jag tycker att det är mer än rättvist. Det här ersättningspaketet är löjligt,” sade Ailman i CNBC-programmet Squawk on the Street.

Historik av motstånd

Det är inte första gången Calstrs röstar emot ett ersättningspaket för Elon Musk. Redan 2018 motsatte sig fonden ett liknande förslag, som till och med hamnade i domstol. I januari i år fick förslaget avslag i rättssalen.

Calstrs äger strax under 4,7 miljoner aktier i Tesla och har varit delägare i bolaget sedan innan dess notering. Trots detta starka ägarintresse verkar fonden vara fast besluten att fortsätta sitt motstånd mot Musks ersättningspaket.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Potentiella konsekvenser

Elon Musk har själv indikerat att han kan komma att fokusera mer på sina andra projekt om ersättningspaketet inte godkänns av aktieägarna. Detta skulle kunna få betydande konsekvenser för Tesla och dess aktieägare. På Börskollen följer vi noga utvecklingen kring denna fråga och håller er uppdaterade om eventuella förändringar.

Börskollen om Tesla

Tesla är en biltillverkare baserad i USA. Företaget fokuserar på att producera eldrivna fordon under sitt eget varumärke. Dessutom har Tesla byggt upp ett globalt nätverk av supercharger-stationer som erbjuder snabb laddning av fordonen innan de ger sig iväg. Bilarna tillverkas i företagets egna fabriker, som är belägna i Nordamerika. Huvudkontoret ligger i Palo Alto.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Tesla, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt