Pensionstipsen för en framgångsrik pensionsplanering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Pensionstipsen för en framgångsrik pensionsplanering

Pensionstipsen

Är du 60 år eller äldre och funderar på att trappa ned eller kanske till och med avsluta ditt yrkesliv? För att navigera genom djungeln av pensionsregler och undvika vanliga misstag finns det flera viktiga aspekter att ha i åtanke. Dagens industri tipsar om de mest avgörande faktorerna för framgångsrik pensionsplanering.

Frågan är inte vid vilken ålder jag vill dra mig tillbaka, utan vid vilken inkomst."

Många svenskar över 60 år börjar fundera på att sluta arbeta helt eller delvis, särskilt med tanke på de snabba förändringar och ständigt nya arbetskrav som präglar dagens arbetsmarknad.

Detta skriver Dagens industri om.

"Jobbonär" och "flexpension"

En växande trend är att bli så kallad "jobbonär". Det innebär att man kombinerar arbete med att ta ut en del av den allmänna pensionen, vilket kan vara en lönsam kombination. Pensionsmyndigheten har tidigare beräknat att personer som går ner till halvtid vid 63 års ålder och kombinerar detta med halvt uttag av allmän pension kan tjäna ett par tusen kronor mer i allmän pension i månaden, livet ut.

För att undvika vanliga pensionsfällor är det viktigt att ta reda på vilket tjänstepensionsavtal du omfattas av och vad kortare arbetstid skulle innebära för din ekonomi.

Vidare kan arbetsgivaren vid omorganisation eller arbetsbrist erbjuda avgångsvederlag, avgångspension eller en 80/90/100-lösning – jobba 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procent i inbetalning till tjänstepension. Sådana lösningar är frivilliga och allt mer ersätts av större inbetalningar till tjänstepensionen, så kallad "flexpension" eller deltidspension.

Fler tips:

  • Ta reda på vilket tjänstepensionsavtal du omfattas av och vad kortare arbetstid skulle innebära för plånboken.
  • Privatanställda tjänstemän med ITP2 kan gå i pension vid 62 år och en månad och få en tjänstepension som blir lika stor som om de hade arbetat till 65 år.
  • Du kan välja att ta ut hela eller en del av din allmänna pension från att du har fyllt 63 år. Om du är född 1960 gäller 62 år.
  • Att både jobba och ta ut tjänstepension kan ge en så pass hög samlad inkomst att den omfattas av statlig inkomstskatt.
  • En börsnedgång i slutet av arbetslivet har marginell påverkan för de flesta som går i pension i dag

Sammanfattningsvis är det tydligt att pensionering kräver noggrann planering och goda kunskaper om regler och avtal. Om du vill undvika vanliga pensionsfällor är det bästa rådet att jobba fram till pensionen, men om du ändå vill ta ut pension i förtid bör du ha ovanstående tips i åtanke.

Tips: Läs också vår stora guide om de bästa PPM-fonderna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt