Sista chansen att investera i bolaget som rider på starka trender inom hållbarhet och lokalproducerat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Sista chansen att investera i bolaget som rider på starka trender inom hållbarhet och lokalproducerat

Sista

Raws vill minska vår konsumtion av plats i samhället – detta genom att tillverka sugrör av något så rent och hållbart som svensk vass. Man har positionerat sig med en unik produkt på en global massmarknad – och nu har du möjlighet att investera och vara med på bolagets resa att förändra en hel bransch. Välkommen att bli delägare för en bättre planet – ett strå i taget!

Plastens tid är kommen

Plastsugrören är förbjudna i EU sedan årsskiftet och de flesta av oss kan nog relatera till de faktum att sugrör av papper fungerar, milt sagt, sådär. Samtidigt växer vassen i överflöd i Sverige – en möjlighet som svenska Raws har tagit tillvara på. Så, varför är vass så mycket bättre?

Ja, för det första, sugrör av vass kroknar inte i glaset. Oavsett hur länge de står i vätska – inte ens om du kokar dem. Samtidigt är det komposterbara och tillverkas utan några blekningsmedel, kemikalier eller annat nonsens”, berättar Eyoel Lundberg, VD och grundare av svenska Raws.

Marknaden har talat sitt tydliga språk, framförallt efter pandemin, handla mer lokalt och handla mer naturligt.

“Då vi inte är beroende av ingredienser eller saker från tredje part är vi rätt safe – ett sugrör som går hem helt enkelt.”

Enorm möjlighet på en global massmarknad

Globalt så konsumeras det endast i Europa över 35 miljarder sugrör per år. Och det är 35 miljarder dåliga sugrör. Antingen för planeten eller för drinken. Eller rent utav båda två.

“Det visar sig rätt tydligt hos våra kunder där vi finns topplistade hos samtliga nationella restaurangrossister med återkommande orderflöde – så pass att vi inte hinner med, nu när restriktionerna har släppts. Intresset från våra nordiska grannländer har ökat, men även i Dubai genom senaste världsutställningen.”

Världsunik teknik för att tillverka sugrör av vass

Efter bolagets förra investeringsrunda har man tagit fram världens första helautomatiska lösning för att tillverka sugrör. Den sätts i produktion i Raws nya lokal under mars och har i nuläget en kapacitet om ca 3 sugrör per sekund, men man bedömer att på sikt kunna nå upp till emot 20 sugrör per sekund, vilket skulle motsvara en kapacitet om 180 miljoner sugrör per år. Tekniken möjliggör således att man snabbt ska kunna skala upp och vara offensiva när efterfrågan växer.

Det cirkulära affärsidéen

Med denna kapitalanskaffning har man nu för avsikt att investera i en smartare skördning av vass som möjliggör att man kan avverka åt kommuner och markägare och skapa en intäktskälla som gör att kostnaden för råmaterialet blir nära noll.

Därefter är målsättningen att ta tillvara på spillet från själva sugrörstillverkningen och göra andra miljösmarta produkter utav, såsom exempelvis tallrikar eller lock.

“Vi har påbörjat en dialog med RISE om att göra en tallrik av 100% vass. Därutöver tittar vi på att sälja det spill som blir kvar till värmeverk och göra om det till biobränsle.

Vi har tekniken, råvaran och marknadspositionen för att ta nästa steg. Vi utreder även möjligheten för en börsnotering under 2023. Välkommen att vara med på vår resa,” avslutar Eyoel.

Erbjudandet i sammandrag

  • Teckningsperiod: tom. 29 april 2022
  • Teckningskurs: 2 SEK per konvertibel
  • Emissionsvolym: 12,2 MSEK
  • Minsta teckningspost: Minst 1 000 konvertibler, motsvarande 2 000 SEK
  • Ränta: 8% från 1 mars 2023
  • Börsnotering: Planeras till 2023
Läs mer och bli delägare i bolaget


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt