Posten vill ha fem dagar på sig för brev
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Posten vill ha fem dagar på sig för brev

Posten

Postnordchefen Annemarie Gardshol vill att staten sänker kravet på postutdelningen. Fem dagar för en brevleverans måste kunna accepteras, tycker hon.

Det servicekrav på Postnord som Annemarie Gardshol vill se sänkt säger i dag att 95 procent av breven ska vara framme på två dagar.

– Tittar vi på kvaliteten i fjärde kvartalet så klarar vi inte det regulatoriska kravet, säger hon.

Fall för brev- och paketvolymer

Enligt Gardshol borde servicekravet sänkas till 85 procent av breven levererade inom tre dagar, kombinerat med ett krav på att 97 procent av breven ska vara framme inom fem dagar.

– Kan man få det kan vi skjuta på tidpunkten för när vi eventuellt kan behöva statsstöd, säger hon.

Minskad omsättning och ett nytt fall nedåt för paket- och brevvolymerna präglade fjärde kvartalet, enligt Postnords bokslut. Gardshol beskriver den finansiella situationen som stark. Men det blir ingen utdelning till ägarna i år.

Fast Postnord vände resultatet uppåt i fjolårets fjärde kvartal jämfört med ett år tidigare. Det var första kvartalet sedan våren 2021 som resultatutvecklingen är positiv.

Rörelseresultat blev 124 miljoner, vilket kan jämföras med förlusten på 20 miljoner ett år tidigare.

– Det är något jag är väldigt stolt över. Organisationen har gjort ett fantastiskt jobb, säger Gardshol.

"En löpande anpassning"

Antalet anställda på Postnord krympte med 1 400 i fjärde kvartalet, till totalt 24 560 i medelantal anställda. Denna process fortsätter nog även i år, enligt Gardshol. Men det blir inga stora stålbad och varsel utan "en löpande anpassning".

– Det här är ett ständigt effektiviseringsarbete, säger hon.

När det gäller fallet för brevvolymer på 12 procent i fjärde kvartalet är det en strukturell nedgång kopplad till digitaliseringen, enligt Garshol.

– Inget som förvånar oss, säger hon.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.