Prisfall på elbilar i Sverige - en gyllene chans för köpare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Prisfall på elbilar i Sverige - en gyllene chans för köpare

Prisfall

Elbilsmarknaden i Sverige upplever just nu en vikande trend, med minskat antal nyregistrerade elbilar och ökade leasingkostnader. Men för potentiella kunder kan detta innebära en möjlighet. Flera elbilar, inklusive lyxmodeller, säljs nu till betydligt lägre priser än listpriserna.

  • Priset på vissa elbilar har sjunkit betydligt, med exempel som Cupra Born och BMW i4 som nu säljs till priser långt under listpriset.
  • Samtidigt varnas det för ökat tryck från kinesiska tillverkare som erbjuder billigare modeller, vilket kan utmana europeiska biltillverkare.

Enligt rapporter från Dagens PS har antalet nyregistrerade eldrivna personbilar sjunkit kraftigt i februari. Kostnaderna för privatleasing av elbilar har också ökat, vilket delvis tillskrivs slopade elbilsbonusar och ekonomiska påfrestningar som räntehöjningar och inflation.

Stora prisdropp på utvalda modeller

Men medan marknaden kämpar, finns det också ljusglimtar för potentiella köpare. VW-koncernens Cupra Born säljs nu för 121 000 kronor under listpriset på 479 900 kronor. Även lyx-elbilar som BMW i4 säljs nu till lägre priser, med flera bilhandlare som erbjuder modellen för 659 900 kronor, vilket är 40 000 kronor under listpriset.

Kinesiska tillverkare kan utmana europeiska konkurrenter

Samtidigt varnar experter för ett ökat tryck från kinesiska tillverkare som erbjuder billigare modeller. "Genom att EU:s biltillverkare knappt saluför billigare mindre elbilar är det en dörr öppen under 2024 som de kinesiska tillverkarna kan nyttja", säger Anna Krajinska, ansvarig på gröna tankesmedjan Transport & Environment. Vi på Börskollen ser denna utveckling med spänning, då det kan innebära stora förändringar på elbilsmarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BMW

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BMW

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt