Prisraset för elbilar fortsätter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Prisraset för elbilar fortsätter

Prisraset

Priset på begagnade elbilarna fortsätter att sjunka. Framför allt rasar priset på exklusivare elbilar. – Det finns faktiskt modeller som går uppåt i pris, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Under det första kvartalet 2024 steg priset på begagnade bilar med 1,4 procent jämfört med samma period i fjol, visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Det är framförallt dieselbilar som har skjutit i väg i pris, där snittpriset numera är 4 procent högre än förra året. Orsaken anses vara att reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet.

– Vi har ju fått billigare diesel vid pumpen. Men det beror även på det ekonomiska läget som vi är i nu, eftersom dieselbilar har ett stort utbud av billiga driftsnåla bilar, säger Odsberg.

Dyrare elbilar sjunker i pris

Försäljningen av begagnade elbilar har ökat, men däremot faller fortfarande priset. Enligt Daniel Odsberg beror det delvis på den snabba teknikutvecklingen.

– En bara några år gammal elbil, kan vara tekniskt ifrånsprungen nu. Det gör att den modellen sjunker tillbaka i pris, om det har kommit en nyare.

Men prisnedgången gäller inte alla elbilar.

– Billigare elbilar under 400 000 kr, där är det inte samma sjunkande prisbild utan den är stabil. Där finns det faktiskt modeller som går uppåt i pris. Dyrare bilar däremot ser vi en kraftig nedgång.

Orsaken till att just de dyrare elbilarna faller i pris är främst de höga räntorna, enligt Daniel Odsberg.

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt