Prognos: Tyskland mot recession – samtidigt handlas börsen vid ATH
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Prognos: Tyskland mot recession – samtidigt handlas börsen vid ATH

Prognos:

Den tyska ekonomin står inför svåra tider, enligt en prognos från det tyska institutet DIW. Prognosen indikerar att landets bruttonationalprodukt (BNP) väntas krympa under första kvartalet 2024, vilket skulle innebära att Tyskland tekniskt sett hamnar i en recession.

  • DIW:s prognos visar på en minskning av Tysklands BNP med 0,1 procent under första kvartalet 2024, efter en nedgång på 0,3 procent under fjärde kvartalet 2023.
  • Även om en återgång till tillväxt förväntas under andra kvartalet, spås den vara måttlig och inte tillräcklig för att driva en betydande ekonomisk expansion.
  • För 2025 förutspår DIW en tillväxt på 1,2 procent, en upprevidering från tidigare 1,0 procent.

Förväntningarna på en återhämtning av den tyska ekonomin har inte infriats. Trots förutsägelser om en tillväxt under det andra kvartalet, kommer ökningen troligen vara måttlig. Detta innebär att helårsresultatet för 2024 kan bli en stagnerande ekonomi istället för den tidigare förväntade tillväxten på 0,6 procent.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ett pessimistiskt perspektiv

Marcel Fratzscher, ordförande för DIW, medgav att de är mer pessimistiska än sina kollegor när det gäller den tyska ekonomins framtid. Trots det något dystra perspektivet, förutspår de en tillväxt på 1,2 procent för 2025, en upprevidering från tidigare 1,0 procent.

Detta sker samtidigt som det ledande tyska storbolagsindexet DAX sedan sommaren 2023 har handlas på ny högstanotering och under 2024 har fortsatt upp i rask takt.

På Börskollen följer vi noggrant utvecklingen på de globala marknaderna och hur det påverkar våra läsares investeringar. Vi håller er uppdaterade med de senaste nyheterna och analyserna för att ge en klar bild av den ekonomiska situationen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt