Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Prognoser

Prognoser pekar på framtida räntesänkningar

Enligt flera bedömare står Riksbanken på eller nära räntetoppen, med förväntningar om att styrräntan kommer att börja sänkas under sommaren 2024. Trots Riksbankens egen inställning att räntan behöver hållas hög under en lång tid framåt, förutspås räntesänkningar på mellan 1,50-1,75 procentenheter från sommaren 2024 till slutet av 2025. Dessa potentiella sänkningar förväntas pressa ner boräntorna, speciellt för bolån med rörlig ränta.

Effekterna av räntesänkningar

Om dessa förväntade sänkningar blir verklighet, kan det innebära en betydande minskning av kostnaderna för bolån. Magnus Karlsson, avdelningschef på Finansinspektionen, påpekar att en sänkning på 1,75 procentenheter kan göra ett bolån på tre miljoner kronor mer än 50 000 kronor billigare per år. Men han varnar för att boräntan inte alltid följer styrräntan slaviskt. "Det är ett stort genomslag, om än inte fullt ut," säger Karlsson, och betonar att Finansinspektionen inte ger prognoser på varken styrräntan eller boräntor.

Detta rapporterar gp.se om.

Bankernas agerande

Bankernas strategier kan också påverka hur ränteförändringar slår igenom. Trots att styrräntan har höjts med 4 procentenheter sedan våren 2022, har snitträntan på rörliga bolån endast gått upp med cirka 3 procentenheter. Bankerna har istället valt att hålla tillbaka på sparräntorna för att öka räntenettot, det vill säga skillnaden mellan in- och utlåningsräntor.

Detta innebär att när styrräntan börjar sänkas, kan vi inte nödvändigtvis förvänta oss att boräntorna följer samma trend helt och hållet. Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro universitet och gästprofessor vid Handelshögskolan i Sydney, håller med om detta. Han påpekar att förändringar i styrräntan inte nödvändigtvis korrelerar direkt med förändringar i boräntan. Istället bör styrräntan ses som ett ankare för ränteläget i Sverige, medan boräntan även påverkas av andra faktorer såsom bankernas upplåningskostnader, kostnader för kapitaltäckning, förväntade kreditförluster och bankernas vinster.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.