Q&A med Marcus Hernhag och mer om hans nya bok: Trenderna som gör dig rik på aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Q&A med Marcus Hernhag och mer om hans nya bok: Trenderna som gör dig rik på aktier

Q&A

Ett händelserikt år börjar lida mot sitt slut och den sista julmaten är uppäten. I samband med julledigheten tog vi tillfället i akt att köra en frågestund med Marcus Hernhag på vår Instagram. På annandag jul fick våra följare möjlighet att ställa frågor om börsen och investeringar till Marcus och svaren på dessa kan du läsa här nedan.

Men först har vi på Börskollen ett par frågor kring din nya bok Marcus. Du har nyligen släppt din sjunde bok: Trenderna som gör dig rik på aktier som ska hjälpa läsaren att hitta framtidens kursvinnare i ett samhälle som förändras ständigt och allt snabbare. Kan du berätta lite mer om boken och hur den skiljer sig från dina tidigare böcker?

Marcus: Jag har ett helt nytt koncept att skriva aktiebok. Hela boken är bolagstips utifrån tolv spännande branscher och deras olika sektorer. Borta är allmän aktiekunskap som jag haft i tidigare böcker, nu fokuserar vi enbart mot framtiden och de bolag som är bäst rustade för att möta den.

Vinnarna av en bok

I samband med frågestunden tävlade vi ut tre ex av boken ovan till dom som var med och engagerade sig och vinnarna av ett exemplar är:

  • Annica Jönsson
  • @starke82
  • @anneliesabfablife

Stort grattis till boken, vi kontaktar er via DM i sociala medier kommande dagar!

Q&A med Marcus Hernhag hos Börskollen

Börskollen: Vi kör igång med första frågan: Vilka sektorer och branscher tror du kommer prestera bäst i ett klimat med högre inflation?

Marcus:  Generellt tror jag att reala tillgångar och starka varumärken samt trogna kunder är viktigt. Fastighetsbolagen är lite för räntekänsliga för att må helt bra av inflationen, men allt från läkemedel till teleoperatörer står nog stadigt. Bolag med trogna kunder som Swedish Match och Fortnox lär stå emot bra också. Sen kan alltid andra faktorer få bolag att falla på börsen under vissa perioder.

Björn Lindström: Vad tror du om Munters nästa år?

Marcus: Munters är inget favoritbolag. Deras intäkter per aktie har stått stilla sedan 2018 och det är ingen superstabil efterfrågan de möter heller.

Stefan Utbult: Vad tror du om att gå in i norska 2020 Bulkers? Dom har hög utdelning månadsvis.

Marcus: Det går väldigt bra för rederiets lastfartyg nu, men det är en ökänt svängig bransch. Kortsiktigt behåll, men långsiktigt inget just jag vågar mig på.

Peter Alfredsson: Har en del SBB norden D och K2A pref Vad är det för risker eller möjligheter vid börsnedgång eller ränteuppgång?

Marcus: Vi börsnedgång faller de nog mindre än börsindex, vid ränteuppgång går de också ned. Jag tror inte på några stora fall, men D-aktier och preffar är främst för ränteoptimister som tror på låga räntor.

Annica Jönsson: Vad tror du om preffar framöver? Vilka preffar/och eller stamaktier är köpvärda på lång sikt o ger stabil hög utdelning? Byrålådeaktier.

Marcus: Preffar är lite dyrare just nu, särskilt som räntorna riskerar att stiga. Jag har själv SBB D och inga preffar. Direkt tungt i en sådan aktie eller i hela aktieslaget tycker jag är lite riskabelt just nu.

Jens Thulin: Vad tänker du om storbankernas värdering och utsikter?

Marcus: Värderingarna är ok, men det enda som lockar är högre räntor som höjer räntenettot samt en stigande börs som ger bankerna ökade förvaltningsintäkter från aktiefonderna. Riktigt långsiktigt finns det inte mycket till tillväxt för storbankerna.

@mohooz: Vilka kriterier utgår du ifrån själv innan du investerar i ett bolag?

Marcus: Långsiktigt stigande intäkter per aktie, vinst per aktie och utdelning per aktie är tre kriterier jag letar efter. Långsiktigt innebär att jag vill se bolagets utveckling på tio år och sen försöker jag bedöma om det kommer att fortsätta. Därefter tittar jag på värderingen för att avgöra värderingsmässiga förutsättningar.

@lindellpontus: Vilken aktie kommer att bli en vinnare 2022?

Marcus: Jag skulle inte bli förvånad om det blir Embracer, Bico eller Hexatronic, för jag ligger underinvesterad eller inte investerad alls i de tillväxtbolagen.

@fredde_wik: Soltech, Midsummer mfl i Cleantechsektorn har inte riktigt vaknat till ännu, vad tror du om dem på lite längre sikt, är de framtidens stora vinnare eller kommer sektorn fortsätta gå sidledes efter tidigare års fina utveckling?

Marcus: Jag gillar inte alls de har gröna aktierna. Paradoxalt för att det är rätt bransch för framtiden, men så länge jag inte kan se långsiktigt stigande intäkter per aktie, vinst per aktie och utdelning per aktie utan mest förhoppningsbolag och chansaktier är jag skeptisk.

@axelerander: Någon ETF du tycker är speciellt intressant just nu?

Marcus: En favorit är XACT Norden Högutdelande, men den har släpat efter börsindex under de senaste åren och jag är inte lika förtjust i fonden längre.

@annika6034: Behöver inte ställa en fråga , du har gett mig så många bra råd 2021 så jag har fått svar på mina frågor redan från 👵

Marcus: Det var trevligt att höra!

@namlleht: Kommer kärnkraft användas mer än sol, vind och vattenkraft eller tror du mer på bolag inom sol vind o vatten långsiktigt?

Marcus: Jag skulle gärna investera i lönsamma kärnkraftsbolag, men det närmaste vi kommer där i Norden är Fortum. En bra högutdelare. Ren energiproduktion möter tydligare efterfrågeökningar så jag har hellre mer i de bolagen, men då får vi investera i Nordamerika.

@jansson.robin: Du får välja en aktie att köpa och behålla till en barnportfölj. Det får inte vara ett Investmentbolag.

Marcus: Amerikanska hälsovårdsjätten Johnson&Johnson. Deras verksamhet är som en blandning av Astra, Essity och Getinge. Plus utdelningshöjning i

Eva-Lena Keck: Hur stor andel ungefär av dina värdepapper är exponerade mot fastigheter inför 2022?

Marcus: 10,9 procent, men utöver det äger jag fastigheter inom IT-infrastruktur och en D-aktie. Totalt 22,6 procent till fastigheter om vi inkluderar mobilmastägande och datacenter. För hög andel? Ja, egentligen ur ett portföljperspektiv, men jag älskar verkligen bolagen.

Gabriel Erixon: Vad är börsens mest övervärderade aktie? Och vilken är mest intressant på first north

Marcus: Embracer är nog mest intressant på First North. I alla fall som långsiktigt tillväxtbolag.

Fia Glad: Hur väljer du bra aktier att köpa? Vad tittar du på?

Marcus: Branschen och hur bolaget går över tid. Titta alltid på fem till tio år och se om bolaget skapar värden för kunderna och aktieägarna.

Bruno Samuelsson: Hur ser du på Nibes värdering just nu? Har aktien nu ett för högt pris?

Marcus: Jag älskar bolaget, men värderingen är orimligt hög. Istället för att handlas till 15-20 gånger årsvinsten är den över 70 gånger. Aktien behöver inte gå dåligt för det, men även med stora vinstökningar är det väldigt dyrt jämfört med tillväxten.

Fia Glad: Vilken/vilka branscher tror du på för 2022?

Marcus: Läkemedel och hälsovård tror jag fortsatt på. Industri lär gå bra också, så jag väntar nog med att ta hem mer vinster i Beijer Alma och Alfa Laval.

Jerker Nilsson: SBB ser ju ut som en relativt billig aktie vid en första anblick, men tror du att den kommer fortsätta vara en framgång?

Marcus: Ja, fast aktien borde nog stiga i lugnare takt framöver.

@rikedomskontot: Vilket/vilka börsland utanför Sverige och USA tycker du ser intressant ut?

Marcus: Kanada har många bra bolag i branscher vi knappt har på börslistorna i Sverige.

@jaesaren: Topp 3 värdeaktier för 2022?

Marcus: Resurs Bank och amerikanska Arbor Realty inom banker respektive bolån. SBB D är en sorts värdeaktie också som utifrån den låga risken kan ge relativt hygglig avkastning så länge inte långräntorna börjar stiga ordentligt.

@anettenordvall: Dina bästa tips för att analysera ett bolag på ett så enkelt sätt som möjligt?

Marcus: Zooma ut och se på utvecklingen över minst fem års sikt. Aktiekursen och bolagets utveckling stämmer överens allt bättre ju längre tidshorisont vi tittar på. Ta sen hänsyn till branschen, riskerna och tillväxtförutsättningarna.

@elinfelin: Har du fortfarande kvar prosus? Hur går tankarna kring prosus? 😅

Marcus: Jag har aldrig ägt Prosus.

@ahmedrossoneri: Tankar kring Alibaba?

Marcus: Jag undviker alla kinesiska bolag. Den politiska ledningen där lovar mer åtgärder mot bolagen, så jag vill inte ta den risken. Dessutom sägs ju konkurrenten JD ta marknadsandelar nu.


@kullenstjarna: Om du skulle välja Max 3 fonder till ett barnspar (investerings-horisont 18år) vilka skulle det vara och % fördelning mellan dem?

Marcus: Spiltan Aktiefond Investmentbolag som bas och sen Lannebo Teknik och Tin Fonder Ny Teknik som tillväxtval ovanpå det. Hälften i första fonden och 25 procent vardera i de två andra.

@johansooder: Blir 2022 ett bra år?

Marcus: Jag är försiktigt optimistisk som vanligt.

@robmarleys: Tankar kring Embracers nya förvärv? 🎅

Marcus: Oväntat stort förvärv inom brädspel, men de får många varumärken. Långsiktigt bygger de ett väldigt spelkongomerat. Intressant och det kan fungera så länge det är mycket decentraliserad organisation.

@sami_thuresson: På 1-2 års sikt: är fastigheter verkligen en bra investering t ex Castellum, Balder mm?

Marcus: Jag tror att fastigheter kommer att kunna matcha börsindex på ett till två års sikt.

@m.davidsson20_: Vad är dina tankar om Cibus som aktie 2022?

Marcus: Aktietrenden bara går uppåt så det lär bli en positiv start. Värderingen ser ut att börja bli hög, men stora fastighetskorgar med rätt fokus kan värderas högre än vad substansen är bokförd till.

@simonplaysguitar: Tankar om Investment AB Spiltan vs Spiltanfonden?

Marcus: Det förstnämnda har mycket större tillväxtchans och risk via Paradox-innehavet. Vad man väljer beror lite på vad man är ute efter.

@tiilikatu: Min fråga blir varför jag ska läsa just denna boken bland alla böcker om börsen? Hoppas jag får möjligheten bedöma själv 😍

Marcus: Jag är den ende som skriver om bästa sektorerna och trenderna samt ger jag tror det är över 100 bolagstips för 2020-talet.

@starke82: Vilka 3 megatrender känns mest intressanta inför 2022? Nämn gärna ett bolag kopplat till varje trend 🙂

Marcus: Mjukvaror som Lime, webbuppkopplingar som Bahnhof och elbilsladdning som CTEK.

@awen.ph: Vilka av de gröna bolagen kommer att bli vinnarna kommande 5 åren?

Marcus: De lönsamma och de som växer stadigt. Vi har få sådana i Norden tyvärr.

@eliin_sl: Tips på investmentbolag som du inte har men vill investera i? Och varför? 🙌

Marcus: Latour och Flat Capital, men de är för dyra för mig för tillfället.

@anneliesabfablife: Vad tror du om kommande sektorrotation?

Marcus: Jag tror att rotationen från vissa tillväxtbolag kan komma och gå ett tag till. Annars gissar jag helst inte sånt här, det är för svårt.

@miran552: Om man placerar i t ex sbb d för att få lite extra ränta. Vad händer med kursen vid ett börsras? Kommer den att rasa också? ❄️

Marcus: Ja, fast troligen inte lika mycket.

@annika_engblom: Har du något bra tips på vad (ex en specifik aktie) som kan locka en tonårskille att bli intresserad av aktier och börsen?

Marcus: En aktie i någon bolag där han är kund. Kanske inom datorspel, kanske Coca-cola, Tele2, MTG eller Axfood.

@ekonomijagaren: Något investmentbolag som du följer noggrant , men inte investerat i än?

Marcus: Kinnevik är jag lite sugen på att köpa tillbaka, men jag äger redan aktier i Tele2 så det är inte helt klockrent heller.

@linda.sjosten: Hur tänker du kring politisk risk/möjligheter kring kinesiska aktier inför nya året? Har gått kräftgång en längre tid nu.

Marcus: Ja, men kinesiska ledare har antytt att mer kan komma. Trenden med mer regleringar och skatter lär hålla i sig för den politiska ledningen förblir densamma. Jag ser ingen anledning att de plötsligt skulle vända.

@erik.jonson: Finns det något som talar emot att köpa Fastator på 5 års sikt?

Marcus: Inte direkt, men det behöver inte vara bästa valet i sektorn heller.

@parapengar: Om man köper en aktie i Amazon idag, gissar du att man gör en vinst eller en förlust, baserat på dagsanalys, är värd om tio år?

Marcus: Vinst, men inte lika mycket som om man hade köpt för tio år sedan.

@christianbuonassisi: Vad tror du om Asien 2022, tänker framförallt på investmentbolag inriktade mot denna marknad. Tex Nordic Asia Investment Group.

Marcus: Har ingen uppfattning om just Asien för 2022, men Nordic Asia Investment är en spännande chansaktie som troligen satsar på rätt typ av bolag i Kina.

@trader.gustav: Vad händer med börsen om det blir krig: t.ex. Ryssland mot Ukraina eller Kina mot valfritt land i närområdet? Tänker att det mesta annat vet vi hit vi tacklar men krig är dåligt för affärerna...plus, vilka företag kan tjäna på det?

Marcus: Initialt stor börsnedgång om Kina blir inblandade, för då påverkas världshandeln. Mer måttligt om Ryssland går in i Ukraina.

@erik.jonson: Vems strategier/placeringsfilosofi är bäst att försöka efterlikna? Om vi begränsar urvalet till: Peter Lynch, Joel Greenblatt, Laszlo Szombatfalvo och Aktiestinsen?

Marcus: Lynch och Aktiestinsen tror jag. Tillväxt till vettigt pris och sunt förnuft i kombination.

@annaloswick: Vad för balans mellan värdeaktier och tillväxtaktier bör man ha i en långsiktig portfölj (20 år eller mer)?

Marcus: Det beror helt på vad du mår bra av att ha och klarar av att följa och löpande utvärdera.

@Sture: Jag förstår mig inte på Sinch, vad är de bra på och vad har de att erbjuda?

Marcus: Sinch sköter om meddelandetjänster för företag. Epost fastnar i spamfilter, men SMS går fram. Bolaget växer väldigt snabbt och ofta under lönsamhet.


@Jerker: Fortnox har tappat en del sen sin toppnotering, men har ökat lite sen den senaste botten. Åt vilket håll tror du den går närmaste tiden och på lite längre tid?

Marcus: Den långa kurstrenden är uppåt så det är lika bra att vara optimist till denna snabbväxare. Att aktien kostar 140 gånger årsvinsten är en mycket hög värdering, så riskerna finns där om vi säger så.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien 2020 Bulkers

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt