Ränta på billån
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Ränta på billån

Ränta

Hur hög räntan på ett billån ska vara är en mycket populär fråga i dagsläget med den höjda styrräntan. Något riktigt svar på frågan tycks dock inte fås, då svaren inte är helt enkelt. Därför ska vi nu undersöka räntor på billån och ta fram billånen med de lägsta räntorna för dig!

Vad är en bra ränta på ett billån?

Enligt Bästbillån.com är räntan på billån runt 6 - 10 % i dagsläget för dig som har en relativt bra ekonomi. Det beror på att styrräntan är 4 % och på det ska sedan banken lägga på sitt pålägg för att täcka sina rörelsekostnader samt få över lite vinst. Dessa lån som avses är också privatlån utan bilen som säkerhet och därför är räntan lite högre, då banken inte har någon säkerhet för lånet.

Vad påverkar räntan på ett billån?

Du måste beakta flera faktorer och göra en helhetsbedömning av personen i frågas ekonomi för att kunna bedöma risken och sedan sätta en lämplig individuell ränta. Huruvida bilen är säkerhet för lånet eller inte har också vidare en stor påverkan.

Ekonomisk situation

Hur stabil din ekonomi är har en direkt inverkan på hur hög ränta du får på ditt billån. Din ekonomiska stabilitet bestäms utifrån främst hur hög inkomst du har och om du har en fast inkomst, om du har några betalningsanmärkningar, din tidigare kredithistorik och eventuella skulder hos Kronofogden.

Har du en hög fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och få övriga skulder är du en bra kandidat för att få en riktigt låg ränta.

Billån med eller utan säkerhet

Det finns både billån med och utan säkerhet. Ett billån med säkerhet innebär att bilen du köper med lånet är säkerhet för lånet. I det fall att du inte skulle kunna betala tillbaka lånet kan banken då lösa in bilen för att få tillbaka sina pengar. Det finns därmed alltid en säkerhet för banken och de tar ingen risk.

Nackdelen med billån med säkerhet är dock att du måste ha en kontantinsats på minst 20 %, lösa lånet när du säljer bilen och endast kan ta det genom bilhandlarna som bara samarbetar med storbanker.

Ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och det finns ingen direkt koppling mellan bilen och lånet. Du kan därmed sälja bilen utan att lösa lånet och undvika kontantinsatsen genom att låna till hela bilens prislapp. Nackdelen med denna friheten är att banken tar en risk i och med att de inte har en säkerhet för lånet. Det syns tydligt på räntan som stiger några procentenheter i de flesta fall.

Val av långivare

Ytterligare en faktor som har större inverkan än man kan tro är valet av långivare. Det finns en djungel av långivare på marknaden som är svårnavigerad. Som tur är finns det låneförmedlare som du kan använda dig av för att få erbjudanden från över 40 långivare samtidigt med endast en ansökan. På detta sätt kan du med endast en UC jämföra ofta 40 långivare och få flera erbjudanden. Sedan väljer du endast ut billån med den lägsta räntan för dig.

Medsökande

Ett tips vi verkligen kan rekommendera för dig som vill få ner räntan på billånet är att använda dig av en medsökande. Det är en person som står med på lånet och delar betalningsansvaret med dig. Du bör dock vara säker på att du kan betala tillbaka lånet innan du använder en medsökanden, då den personen annars kommer behöva det.

Utifrån bankens perspektiv är en medsökande en stor säkerhetsfaktor och det gör att du kan bli beviljad ett större billån till en lägre ränta. Vissa banker som Coop Medmera Bank kräver till och med att du har en medsökande för lån över 350 000 kr.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt