Räntedrömmar skakar liv i bostadsmarknaden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Räntedrömmar skakar liv i bostadsmarknaden

Räntedrömmar

Bostadsmarknaden har vaknat till liv igen sedan hushåll och banker börjat räkna hem räntesänkningar. Mäklare vittnar återigen om tuffa budgivningar – inte minst i storstäderna. Men effekterna av två års inflations- och räntechock finns kvar.

Riksbanken har sedan i mars signalerat att det kan bli en serie räntesänkningar i år och nästa år. Effekten på bostadsmarknaden är tydlig, enligt mäklare TT pratat med.

– Det har lättat upp. Det har börjat i innerstaden och sprider sig utåt mot förorterna. Södermalmslägenheterna går direkt nu, på någon vecka, säger Carina Husgård på mäklarbyrån Bo STHLM.

Men alla är inte lika nöjda med vändningen uppåt.

– Det anses vara en glädjande nyhet att det lossnar på bostadsmarknaden och priserna går upp. Det kanske är bra för mäklarna och bankerna, men inte för oss, säger Nane Eliasson efter att ha tittat på den lägenhet Husgård försöker sälja.

Lägre räntor kan påverka hur högt hon kan tänka sig gå i budgivningar. Men hon säger att hon ser räntan och priset som "kommunicerande kärl".

– Går räntan ner blir det ju bara mer pengar – större lånebelopp, säger hon.

Mäklaren Husgård beskriver de gångna två åren som tuffa – särskilt i höstas när man inte visste om boräntorna skulle fortsätta upp ännu mer.

– Då tog det minst 2-3 veckor, ibland upp till 5 veckor att få sålt en lägenhet. Vi fick ställa in ovanligt många försäljningar eller sänka utropspriset för att få bud. Det var långa liggtider, säger Husgård.

Hon räknar precis som många kollegor med att det kan ta över ett år att komma tillbaka till pristopparna före räntechocken.

– Det är fortfarande köparens marknad. För att få balans mellan köpare och säljare behöver vi nog få se flera räntesänkningar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Rekordutbud av bostäder

Han tror på en prisuppgång på bostäder på 3-4 procent i år. Rekordutbudet av bostäder som byggdes upp i fjol skapar motvind.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ser också detta som ett problem.

– Det är runt 30 procent större utbud i dag än vad det var för ett år sedan, säger han.

Svanberg räknar trots detta med kanske 5 procent i prisökning på bostadsmarknaden i år.

Styrräntan – som de flesta tror kommer att sänkas från 4,00 procent till 3,75 procent i veckan – ses som en viktig faktor för bostadspriserna. Räntesänkningen skulle bli den första på åtta år.

Riksbankens ränta spelar stor roll när banker och andra långivare sätter sina räntor på rörliga bolån – vilket i sin tur påverkar köparnas finansiella utrymme när bostäder ska köpas.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt