Rapport: Tre nycklar för att få fart på elbilsutvecklingen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Rapport: Tre nycklar för att få fart på elbilsutvecklingen

Rapport:

En ny rapport från EY och Eurelectric identifierar tre nyckelområden för att accelerera elbilsutvecklingen. Trots en tillfällig nedgång i elbilsförsäljningen i Sverige, är framtidsutsikterna positiva tack vare strategiskt placerade laddstationer och smart laddning.

  • Norden leder fortsatt inom elbilsutvecklingen.
  • Strategisk placering av laddstationer är avgörande.
  • Smart laddning kan optimera elförbrukningen.

Ökad efterfrågan och tillfällig nedgång

Den globala efterfrågan på eldrivna fordon ökade under förra året, med Sverige som näst störst i elbilsförsäljning i Europa (här var 60 procent av alla nya bilar förra året var laddbara). Under 2023 var 78 procent av Europas laddinfrastruktur koncentrerad till sju länder, inklusive Sverige. Trots detta har den svenska marknaden sett en nedgång i försäljningen av laddbara bilar under början av 2024, enligt Mobility Sweden.

Det uppmärksammar Dagens Nyheter.

Martin Cardell, globalt ansvarig för mobilitet på EY, menar att denna nedgång är tillfällig. Han påpekar att omställningen till elbilar inte kommer att ske så snabbt som vissa tidigare trott, men att det inte är läge att bromsa utvecklingen. "I takt med att billigare modeller av elfordon är på väg ut på marknaden, blir de mer lättillgängliga för en bredare målgrupp", säger Cardell.

Interoperabilitet och informationsdelning

Enligt EY kommer det år 2030 att finnas över 75 miljoner eldrivna fordon i Europa. Det krävs dock att laddstationer kan placeras mer strategiskt och att elbilsförare får tillgång till smart laddning, vilket innebär att de kan ladda när elen är som billigast.

"Omställningen inom mobilitet handlar om mer än en teknisk övergång från fossila drivmedel. Det handlar om integrering av transport, energi och infrastruktur. I dag finns en brist i standardisering och infrastruktur, vilket skapar frustration och försvårar för både konsumenter och andra aktörer," säger Martin Cardell.

Tre nyckelområden för framtidens omställning

Rapporten lyfter fram tre huvudsakliga områden där standardisering och datadelning kan underlätta framtidens omställning inom mobilitet:

Förbättrad datadelning ger insikter om var nya laddstationer behövs, underlättar planering och investeringar.

Optimering av laddningsscheman baserat på nätets kapacitet i realtid, väderprognoser och elpriser.

En användarvänlig och sömlös laddningsupplevelse över olika nätverk minskar räckviddsångest och främjar elbilsförsäljningen.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och ser fram emot att se hur dessa nyckelområden kommer att påverka elbilsmarknaden framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt