Regeringen går vidare med ISK-förslag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Regeringen går vidare med ISK-förslag

Regeringen

Regeringen går vidare med förslaget att låta 300 000 kronor på ISK-konton vara skattefria. Detta trots tung kritik från flera remissinstanser. I ett pressmeddelande skriver regeringen att man lämnar över lagrådsremissen till Lagrådet.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att man lämnar över lagrådsremissen till Lagrådet. I remissen föreslås nu att det ska införas en skattefri grundnivå för sparande på så kallade investeringskonton, till vardags kallade ISK-konton.

Den gränsen ska gå vid 300 000 kronor och de nya bestämmelserna föreslås träda i kraft från och med den 1 januari 2025. Detta har varit en av reformambitionerna i Tidöavtalet och från regeringens håll har man motiverat det hela med att det är ett sätt att "främja ett ökat sparande".

Samtidigt påpekar regeringen att om förslaget kommer att presenteras i budgetpropositionen för 2025 och i vilken omfattning beror bland annat på det ekonomiska läget och reformutrymmet.

När förslaget var ute på remiss sågade bland annat Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet (KI) det.

– Om man ska locka fler att spara är det ganska svårt att förstå varför regeringen sätter gränsen vid 300 000. De som redan sparar mycket får en ganska stor skattesänkning, sade bland andra Sebastian Escobar-Jansson som föredragit remissvaret på KI i en tidigare intervju med TT.

Skattesänkningen beräknas kosta statskassan sju miljarder kronor.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt