Svantesson om inflationen: Ser ljuset i tunneln
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Svantesson om inflationen: Ser ljuset i tunneln

Svantesson

Den ovanligt höga inflationen – som präglat svensk ekonomi sedan 2022 – kan snart vara besegrad, enligt regeringen. Det öppnar dörren för en ny typ av ekonomisk politik med större offentliga satsningar, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

– Vi ser att det sker bra saker i svensk ekonomi som vi tycker är skäl till att delvis gå in i en ny fas i den ekonomiska politiken, säger Kristersson på en pressträff tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Han pekar på att det kommer signaler om oväntat stark tillväxt i Sverige och att Riksbanken har börjat sänka styrräntan.

– Det här är en ganska viktig förändring, säger han och fortsätter:

– Vi vill tacka alla människor som har visat tålamod. Det gäller parterna. Det gäller många företag och människor också.

Inte ropa hej

Enligt Kristersson öppnar utvecklingen för långsiktiga investeringar från regeringens sida i infrastruktur, forskning, utveckling och energisystem. Det öppnar också för skattereformer.

Elisabeth Svantesson säger att utvecklingen går åt rätt håll, men varnar ändå för att vi "inte kan ropa hej riktigt än".

– Vi vill gärna se några utfall till. Men i grund och botten har vi vunnit den här kampen, säger hon.

"Ljuset i tunneln"

Tillväxten har blivit lite starkare än väntat och det finns hopp om en bättre ekonomisk utveckling bland hushåll och företag, enligt Svantesson.

Betyder det här att hushållen kan pusta ut nu?

– Fortfarande är det tufft för många hushåll. Priserna är fortfarande höga, vi är i en lågkonjunktur. Men vi ser ändå ljuset i tunneln, säger Svantesson och fortsätter:

– Inflationen ser ut att vara bekämpad. Vi kommer till exempel att se en minskad arbetslöshet nästa år, konjunkturen kommer att vända och det kommer att lätta på trycket för väldigt många.

Kommer du kunna spendera mer i nästa budget?

– Det här säger inte så mycket om storleken på nästa års budget, utan handlar mer om vad vi kommer att göra i den, ett perspektivskifte. Förut handlade det mycket om inflationsbekämpning – nu kommer det att vara ett helt annat fokus, främst på tillväxt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg skriver i en kommentar att det förvisso är "bra att ekonomin går framåt".

"Men det är märkligt att höra regeringen skryta – man ska komma ihåg att Sverige haft det tuffare än våra nordiska grannländer, med lägre tillväxt och högre inflation".

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt