Rejäl prisuppgång på bostäder: "Ovanligt läge"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Rejäl prisuppgång på bostäder: "Ovanligt läge"

Rejäl

Priserna på bostäder fortsätter att stiga ordentligt. Samtidigt ökar utbudet och det görs allt fler bostadsaffärer, visar ny statistik. Det kan gynna både köpare och säljare på samma gång.

Under maj steg priset på bostadsrätter med 1,6 procent jämfört med månaden före. Villapriserna var upp 1,2 procent, enligt Svensk Mäklarstatistiks månadsvisa mätningar. Tidigare statistik från bostadssajten Booli visade på betydligt lägre prisökningar i maj.

– Under våren brukar marknaden ta fart. Det som skiljer nu från förra året är, förutom ökande priser, att det finns fler objekt, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Mer normalläge

Sedan signalerna om en räntesänkning kom tidigt i våras har bostadsmarknaden vaknat till rejält. På tre månader är prisuppgången på bostadsrätter över fem procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Det har också medfört att återhållsamma säljare nu lägger ut sina bostäder till försäljning. Utbudet är stort, men köparna är också beredda att betala mer, visar statistiken.

"Vi verkar ha något så ovanligt som köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och priserna stiger", säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Hittills i år har det gjorts 67 000 bostadsaffärer, mot 59 600 samma tid i fjol.

– Vi närmar oss en mer normal marknad, säger Per-Arne Sandegren.

Mäklarfirmorna själva märker också av en tydlig ökning av utbudet.

"Extra tydligt är ökningen av spekulanter och budgivare i maj", säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Annat läge

Samtidigt kan det stora utbudet komma att dämpa prisuppgången framåt, menar en del.

"Nu när utbudet är betydligt större än vad det varit under det senaste året, och det finns fler bostäder att välja på, kan priserna inte pressas upp i samma takt framöver som de senaste månaderna", säger Andreas Moritz, vd för Skandiamäklarna.

Priserna ligger fortfarande tydligt under toppnivåerna för drygt två år sedan, enligt Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik. Det som kan dämpa en ökande prisutveckling är att det är en helt annan kostnadsbild nu, särskilt för villaköpare.

– På grund av ränteläget är det en helt annan kostnadsbild att låna ett antal miljoner, säger han.

Källa: Olle Lindström/TT, Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt