Rekordår för energirelaterade utsläpp 2023
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rekordår för energirelaterade utsläpp 2023

Rekordår

Världens energirelaterade utsläpp av koldioxid nådde rekordnivåer i fjol. Men den fortsatta utbyggnaden av ren teknik som sol, vind och elbilar bromsade uppgången, enligt den internationella energibyrån IEA.

För att hejda de skenande klimatförändringarna och begränsa den globala temperaturökningen krävs kraftigt kapade utsläpp av koldioxid – främst från förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas – de kommande åren.

Men 2023 nåddes i stället nya rekordnivåer. De globala utsläppen av koldioxid från energi ökade med 410 miljoner ton, eller 1,1 procent, till 37,4 miljarder ton, enligt en ny analys från IEA. Ökningen var dock mindre än 2022 års tillskott på 490 miljoner ton.

Utan teknik som solpaneler, vindkraftverk, kärnkraft och elbilar skulle den globala ökningen av energirelaterade utsläpp av koldioxid under de senaste fem åren ha varit tre gånger större, enligt IEA.

Omkring 40 procent av fjolårets utsläppsökning kopplas ihop med svår torka i länder som Kina, USA och Indien där företag vände sig till fossila bränslen när produktionen av vattenkraft minskade. Att vattenkraft sinar kan bli ett växande problem eftersom torka väntas bli vanligare och svårare i klimatförändringens spår.

Källa: Sofia Eriksson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt