Rekordmånga vill köpa bostad – och fler tror på ökade priser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Rekordmånga vill köpa bostad – och fler tror på ökade priser

Rekordmånga

Nästan hälften av bostadsköparna planerar att köpa en ny bostad inom tre månader, visar en ny rapport från bostadsportalen Boneo. Statistik från maj månad indikerar en starkare köpbenägenhet trots att högsäsongen avtar. Samtidigt stiger förväntningarna på ökade bostadspriser bland både köpare och mäklare.

  • 45 procent av besökarna på Boneo planerar att köpa en ny bostad inom tre månader.
  • 53 procent av köparna tror på fortsatt ökade bostadspriser under sommaren.
  • Endast tolv procent av köparna tror på minskade bostadspriser.

Stabil bostadsmarknad ökar köpbenägenheten

Enligt Boneos senaste rapport, som baseras på undersökningarna Mäklarkollen och Köparkollen, har andelen bostadsköpare som planerar att köpa en ny bostad inom tre månader ökat till 45 procent i maj, vilket är en ökning med tre procentenheter jämfört med april. Detta trots att högsäsongen för bostadsköp börjar avta, skriver bostadsportalen i ett pressmeddelande.

Stigande förväntningar på bostadspriser

Förväntningarna på stigande bostadspriser fortsätter att öka. I maj trodde 53 procent av köparna på fortsatt ökade bostadspriser under sommaren, en ökning med tre procentenheter från föregående månad. Bland mäklarna var det knappt hälften, 49 procent, som delade denna uppfattning. Endast tolv procent av köparna och fem procent av mäklarna tror att bostadspriserna kommer att minska under de kommande tre månaderna.

Ökad aktivitet på marknaden

Fredrik Engdahl, VD på Boneo, kommenterar: "Vi ser fortsatt ökad aktivitet på bostadsmarknaden med rekordmånga som planerar att köpa bostad inom kort, sannolikt drivet av den positiva ränteutvecklingen och den ökade tron på stigande bostadspriser. Många som har avvaktat med sina bostadsköp börjar nu agera, och det kan mycket väl bli lite 'proppen ur' den närmaste tiden."

Vi på Börskollen noterar att denna trend kan innebära en dynamisk sommarperiod på bostadsmarknaden, där många väntade bostadsköp nu kan komma att genomföras.

Om undersökningarna

Mäklarkollen är en månatlig undersökning som skickas ut till över 4000 anslutna mäklare på Boneo från mäklarbolag som Bjurfors, HusmanHagberg och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Köparkollen är en liknande undersökning som går ut till alla besökare på boneo.se och inkluderar mellan 1000-2000 respondenter. Båda undersökningarna syftar till att få en bild av hur marknadsaktörerna ser på framtida prisutvecklingar och köpintentioner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt