Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rekordpriser

Rekordpriser på begagnade bilar

Under det tredje kvartalet 2023 noterades rekordförsäljning av begagnade bilar, enligt KVD bil, Sveriges ledande handelsplats för begagnatfordon. Priserna förblir höga och en rad faktorer som den svaga kronan, hög inflation och räntor bidrar till den ökade efterfrågan.

Den svenska begagnatbilsmarknaden har aldrig varit hetare. Enligt statistik från KVD bil, en av de största aktörerna på marknaden, såldes det under tredje kvartalet 2023 fler begagnade bilar än någonsin de senaste två åren. Försäljningen på andrahandsmarknaden har drivits av flera faktorer, inklusive en ökad export, som en följd av den svaga kronan.

Ökad export och ekonomiskt tänkande

En viktig drivkraft bakom denna begagnatboom är den ökade exporten av begagnade bilar. Den svaga svenska kronan har gjort svenska fordon mer attraktiva för internationella köpare. Detta har ökat efterfrågan och prisnivån på begagnade bilar.

"Allt fler väljer att vända sig till begagnatmarknaden i sin strävan efter mer ekonomiska alternativ", säger Daniel Odsberg, försäljningschef på KVD. Denna trend har fått allt större genomslag, med många som söker prisvärda alternativ när de letar efter sina nästa fordon.

Priserna på begagnade bilar

Trots den ihållande höga efterfrågan har prisnivån för begagnade bilar sjunkit med 0,7 procent jämfört med det andra kvartalet 2023. Trots denna marginella minskning, är prisnivån den näst högsta någonsin.

Det är viktigt att notera att prisökningen för begagnade bilar har varit märkbar sedan våren 2022, då inflationen tog fart. Priserna har under denna period stigit med nästan 9 procent. Det är framför allt fossildrivna bilar som har blivit dyrare, medan elbilar har sjunkit i pris med 13 procent.

Detta skriver Bohuslänningen om.

Denna utveckling på begagnatbilsmarknaden fortsätter att vara av stort intresse för både köpare och säljare, och marknaden förväntas förbli dynamisk i den närmaste framtiden.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.