Resebranschen på stark uppgång – spår bättre siffror än innan pandemin
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Resebranschen på stark uppgång – spår bättre siffror än innan pandemin

Efter ett par tunga pandemiår har såväl resenärer som investerare hittat tillbaka till resebranschen, som nu är på väg att nå högre höjder än innan pandemin.

Världsläget under de senare åren har haft kraftig påverkan på rese- och turistbranschen. Coronapandemin, inte minst, lamslog många flyg- och resebolag och tvingade dem att göra kraftiga nedskärningar. Efter mer än två år av pandemirestriktioner uppstod ett stort intresse för att resa när världen öppnade upp. Nu syns tydligt att resandet tagit ordentlig fart, och de två branscherna börjar resa sig på allvar igen.

Flertalet flygbolag vittnar nu om att de går med vinst för första gången sedan pandemin. Därtill spår den internationella luftfartsorganisationen i USA att intresset för flygresor kommer öka ytterligare. Enligt organisationen kommer efterfrågan på flygbiljetter nå 2019 års toppnivåer under det andra kvartalet 2023. Sett till hela året menar man att efterfrågan till och med kommer öka med tre procent.

Biljetter till hundratusentals upplevelser samlade på en plats

Ett annat företag som märkt av det ökande intresset för att resa är Hellotickets.se. Bolaget, som har kontor i Europa, Latinamerika och Asien, vill göra det enkelt och säkert för resenärer att hitta och boka upplevelser när man ska ut och resa. Därav har man samlat hundratusentals biljetter till evenemang och upplevelser världen över på ett och samma ställe.

Via Hello Tickets webbplats kan man hitta och köpa biljetter till allt från musikaler på West End i London till sportevenemang i runtom i USA och guidade turer i några av Europas mest kända sevärdheter. Exempelvis erbjuder de biljetter till en guidad tur i Peterskyrkan i Rom, en dagstur till Cinque Terre från Florens och snabbiljetter till en audioguide i Sagrada Familia i Barcelona.

Biljetter till samtliga upplevelser kan köpas online i sin egen valuta och med hjälp av föredragen betalningsmetod, till exklusiva priser. Att biljetterna därtill kan laddas ner direkt till sin smartphone gör processen både säker och smidig.

Tuff startsträcka för resebranschen

Hello Ticket ser att det i dag finns en stor efterfrågan bland svenskar för denna typ av upplevelseresor. Intresset för att resa till och ta del av upplevelser i USA är på uppgång igen, men det är resorna inom Europa som tycks locka flest svenskar i dag.

Detta stödjs av ett flertal researrangörer, som menar att det bokas ordentligt med utlandsresor inför sommaren. På vissa håll och kanter är bokningsläget nu detsamma som under 2019, innan pandemin, och under vissa veckor har man till och med sålt mer än så.

En av de troliga anledningarna bakom bokningsläget, menar Dagens industri, är just att pandemin kraftigt begränsade resandet under ett par år. Att intresset för att resa ökar kraftigt först nu, omkring ett år efter att pandemirestriktionerna lättades i Sverige, menar man kan bero på att resebranschen hade en tuff startsträcka. Uppstarten kantades bland annat av inställda flyg till följd av pilotstrejk och att det var svårt att få tag på passtider hos Polisen.

Svenskarna vill inte spara in på resor

Samtidigt menar man att det ekonomiska läget, med höga räntor och dyra livsmedelspriser, skulle kunna sätta käppar i hjulen för resenärernas planer, men så verkar alltså inte vara fallet. Enligt ett flertal undersökningar ligger resor högt upp på listan över saker som konsumenter inte vill spara in på.

Aktörer inom resebranschen som Di talat med lyfter ett varningens finger för att det fortfarande kan dyka upp hinder på vägen, men att reseåret 2023 så här långt ser mycket positivt ut.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt