Riksbanken: "Beredd att ompröva räntebanan vid för låg inflation"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Riksbanken: "Beredd att ompröva räntebanan vid för låg inflation"

Riksbanken:

Riksbanken kan komma att ompröva sin räntebana och sänka räntan på grund av att inflationen minskar snabbare än väntat. Prognoser inför nästa veckas inflationssiffror tyder på att inflationen ligger närmare Riksbankens mål på 2,0 procent, jämfört med 3,6 procent i november. Vice Riksbankschefen Per Jansson uttrycker oro för att inflationen kan bli för låg.

  • Riksbanken kan komma att sänka räntan då inflationen minskar snabbare än väntat.
  • Enligt Riksbankens favoritmått, KPIF, förväntas inflationen uppgå till 2,2 procent, närmare Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.
  • Per Jansson, riksbanksledamot, är beredd att ompröva räntebanan och uttrycker oro för att inflationen kan bli för låg.

Öppen för att revidera räntebanan

Per Jansson säger sig vara öppen för att revidera räntebanan redan vid nästa räntebesked den 1 februari, trots att det formellt sett inte ska presenteras någon ny räntebana då. "Verkar inte räntebanan längre vara det som är lämpligt är jag den förste som är beredd att ompröva den", säger han.

Detta rapporterar Göteborgs-Posten om.

Det spekuleras i att det kan bli 5–6 räntesänkningar av Riksbanken redan i år, ner till 2,50 eller 2,75 procent i styrränta. Jansson vill dock inte spekulera i rimligheten i dessa prognoser.

Inflationen på väg ned

Jansson beskriver en rad tecken på vikande inflation redan i oktober och att bilden har sedan dess stärkts av att inflationen är på väg ned på bred front. Han nämner också att det geopolitiska läget i Mellanöstern kan förvärras och skapa nya kostnadschocker i svensk ekonomi.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.