Riksbankstopp: Börjar få kontroll på inflationen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Riksbankstopp: Börjar få kontroll på inflationen

Riksbankstopp:

Inflationen håller på att tämjas och januarisiffran skrämmer inte Riksbanken. Utgå dock inte från snabba räntesänkningar när det väl är dags, säger vice riksbankschef Martin Flodén.

Under förmiddagen framträdde Flodén i Stockholm och kommenterade då för första gången gårdagens inflationssiffror avseende januari.

– I stora drag var de i linje med både vad vi och andra förväntat oss. Det var inga siffror som förändrade den bild vi hade vid vårt senaste penningpolitiska möte, säger Flodén som under sitt tal lyfte att man nu "börjar att få kontroll på inflationen".

Räntesänkning i närtid

Riksbanken meddelade i samband med det senaste räntebeskedet att det nu kan bli aktuellt med en sänkning av styrräntan under första halvåret. Från marknadshåll ligger också bedömningen att det ska ske antingen i maj eller juni och därefter följas av en rad sänkningar, hos flera aktörer är bedömningen 4–6 stycken.

Flodén vill dock inte släppa helt på räntebromsen och poängterar att det inte är en självklar utveckling.

– Jag ser heller inte att vi kommer att sänka styrräntan jättesnabbt. Det är inte huvudscenariot, utan det är så mycket osäkerhet. Båda utvecklingarna är tänkbara och vi kommer inte att lova något, säger han och utvecklar:

– Det är en sak att göra prognoser, utfallet kan bli något helt annat. Det är därför som man reagerar i små steg för att utvärdera varje steg. Visste vi med säkerhet att räntan behöver sänkas en hel del skulle vi ta stora steg.

Svagt konjunkturläge

Har du farhågor om att hushållen tänker att "det värsta är över nu" och att konsumtionen ska påverkas?

– Jag ska inte säga att det är en farhåga men det är något vi tittar på. Den utveckling du nämner är dock inte den vi ser framför oss och vi tycker ändå att konjunkturläget är ganska svagt och hushållens konsumtion har dämpats.

Första vice riksbankschef Anna Breman gav en snarlik bild i ett tal senare på tisdagen.

"Risken för att inflationen ska bita sig fast på för hög nivå har minskat de senaste månaderna. Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt. Men vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag", sade hon enligt ett förskrivet tal publicerat av Riksbanken.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt