Risker med att belåna sig för att köpa aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Risker med att belåna sig för att köpa aktier

Risker

Genom att belåna dina aktier och värdepapper kan du få en högre avkastning på ditt kapital. Men lånet är långt ifrån riskfritt, går dina aktier ner i värde blir förlusten större. Här går vi igenom vilka fördelar och nackdelar som är förknippade med aktielån.

Vad innebär det att belåna aktier?

Först och främst, vad innebär det att belåna aktier? De flesta lån kräver någon form av säkerhet. Lånar man för att köpa bostad är bostaden pantsatt och fungerar därmed som en säkerhet för lånet och blir till en trygghet för långivaren. Vid värdepapperslån är det istället aktierna som fungerar som säkerhet.

Eftersom aktier både kan öka och minska i värde föredrar aktiemäklaren stora och “trygga” innehav som säkerhet för aktielånet. Olika aktier ges därför ofta olika tyngd och belåningsvärden.

På samma sätt som att vanliga kreditgivare föredrar att låna ut pengar till någon med stabil inkomst så föredrar aktiemäklaren att man har stabila bolag som säkerhet då risken är lägre.

Varför kan det vara en bra idé att belåna aktier?

Som sagt är aktielån riskabelt. Men ett aktielån innebär även att du har mer pengar att investera för och därmed också kan innebära att du får en ökad avkastning i portföljen.

Hävstångseffekten kan ge mer avkastning

Här är två exempel som visar på skillnaden att investera med och utan belåning om innehaven ökar i värde.

Exempel utan aktielån: Du investerar 10 000 kr, portföljen stiger 20 % i värde, du har nu 10 000 x 1,20 = 12 000 kr och har då gjort en vinst på 2 000 kr.

Exempel med aktielån: Du belånar portföljen med 10 % och har då 10 000 x 1,10 = 11 000 kr att investera för. Portföljen stiger 20 % i värde. 11 000 x 1,20 =  13 200 kr. Du har gjort en vinst på 3 200 kr.

Detta kallas för hävstångseffekten och kan både ge en ökad avkastning men innebär samtidigt även en ökad risk eftersom även förlusterna blir större då mer pengar är investerade.

Ökat handlingsutrymme

Ytterligare en fördel att kunna utnyttja belåning är att det ger ett ökat handlingsutrymme. Du kanske vill vara med i en börsintroduktion och teckna en liten post men har inga likvider på kontot. Här är krediten ett smidigt sätt att du kan ändå vara med och få tilldelning. Skulle du inte få tilldelning har du ju inte behövt sätta in några egna pengar och du har inte heller behövt ta något lån.

Att bara ha en kredit kopplad till sitt aktiekonto medför heller ingen kostnad, utan det är först om eller när du utnyttjar krediten som du behöver betala eventuell ränta. Även det leder till ett ökat handlingsutrymme, du kan bestämma dig för att om börsen går ner ett visst antal procent så belånar du dig för att köpa aktier.

Risker med aktiebelåning

På samma sätt som att aktiebelåning kan ge en hävstångseffekt som ger större avkastning blir på samma sätt även förlusterna större. Om du är till 50 % belånad och aktieportföljen går ner 50 % i värde så har hela ditt egna kapital förlorats.

Att värdet på portföljen går ner 50 % är något som så klart är kännbart och jobbigt, men om det även innebär att hela ditt egna investerade kapital försvinner får det mycket större konsekvenser.

Du kan behöva sälja aktier för att lösa lånet

I värsta fall kan du bli tvungen att sälja aktier för att betala tillbaka din belåning. Om du inte gör detta själv kan det bli tal om att aktiemäklaren säljer värdepapper för att du inte ska bli överbelånad.

Du bör ha erfarenhet och vara införstådd med risken

Om du vill belåna din aktieportfölj bör du dels ha erfarenhet av aktiemarknaden och inte ta lån snabbt utan att verkligen ha tänkt igenom det först.

Anledningen till att du bör ha erfarenhet handlar inte minst om börspsykologi. Alla människor har hört uttryck som “aktier kan både gå upp och ner i värde”, men när det faktiskt blir en större nedgång på börsen kan folk drabbas av panik och ta dåliga beslut i affekt.

Du behöver ha en handlingsplan och agera utifrån den. Det är aldrig en bra idé att sälja aktier i panik. Om det är någon gång du ska sälja aktier är när alla tror att börsen bara ska fortsätta upp. När “blodet flyter på gatorna” - som det gamla citatet lyder - är det sannolikt bättre att köpa än att sälja aktier om du har möjlighet.

Det kostar pengar att belåna aktier

Alla lån har någon form av ränta eller avgifter, så även ett aktielån. Du behöver alltså betala ränta så länge du är belånad, och det oavsett om dina innehav ökar eller minskar i värde.

En förutsättning för att värdepapperslån ska vara lyckat är att avkastningen blir större än vad räntekostnaderna för lånet är. Du kommer ju fortfarande att behöva betala ränta för ditt lån oavsett om investeringen går upp eller ner i värde.

Värt att nämna här är att Avanza erbjuder räntefritt lån på upp till 50 000 kr. Du kan på så sätt få ett räntefritt värdepapperslån upp till denna summan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt